Antena Meniu Search
x

Viața într-un spital Covid 19: „Când intrăm în zona contaminată, se uită bolnavii la noi ca la Dumnezeu”

Asaltaţi de cazuri, medicii îşi testează limitele în fiecare zi. La spitalul COVID din Roşiorii de Vede, un doctor care putea sta liniştit la pensie sau acasă, în concediu, după ce a trecut prin boală de curând, a ales să se întoarcă unde îi e locul. Printre cei care au nevoie de ajutor. O echipă Observator a filmat în singurul spital-COVID din Teleorman unde condica de reclamaţii s-a transformat în caiet de mulţumiri.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 25.10.2020, 21:40

Vezi și
  • O echipă Observator a filmat în singurul spital-COVID din Teleorman
  • Aici, condica de reclamaţii s-a transformat în caiet de mulţumiri

Un pacient infectat refuză internarea. Medicii şi asistentele din spitalele COVID spun că astfel de episoade nu sunt o raritate. La spitalul din Roşiorii de Vede e o nouă zi de lucru. Liniştită, însă tensiunea bătăliei cu virusul se simte în fiecare secundă.

Reporter: În cât timp reuşiţi să vă echipaţi dumneavoastră aici?

Medic: După şapte luni, reuşim deja în două-trei minute să fim gata.

La intrare în zona roşie a spitalului, medicul Maria Hapău îşi adună puterile pentru o nouă gardă. Ştie cel mai bine câtă nevoie de speranţă au cei pe care îi tratează. În urmă cu două săptămâni a fost şi ea diagnosticată cu COVID. Chiar şi izolată acasă, a continuat să-şi ajute colegii. Ar fi putut să stea liniştită la pensie de când a început pandemia, dar nu a lăsat-o inima.

dr. Maria Hapău, medic primar neurolog: Sunt un om puternic, nu sunt fricoasă. Noi, când intrăm în zona contaminată, se uită bolnavii la noi ca la Dumnezeu.

Pentru unii, experienţa bolii e mai greu de dus ca boala în sine. Zilele trecute, un ambulanţier din Alexandria a cedat nervos şi s-a aruncat de la fereastra salonului. Scena s-a petrecut sub ochii colegului de salon, pacient care până nu s-a infectat, nu a crezut în virus.

Mihai Tocea, pacient: Am încercat să fug după dânsul şi n-am putut să-l ajung. Am avut o formă uşoară a bolii, dar cu toată chestia asta, dacă cineva m-ar întreba pe mine, i-aş spune că am avut una din cele mai grele forme.

După câteva zile pe frontul COVID, între pacienţi şi medici se leagă o camaraderie greu de pus în cuvinte. Dar uneori tocmai cuvintele fac diferenţa: condica de reclamaţii a spitalului s-a transformat în caiet de mulţumiri.

Mai ales că e şi biletul de ieşire al celor care au învins boala.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Viața într-un spital Covid 19: „Când intrăm în zona contaminată, se uită bolnavii la noi ca la Dumnezeu”