Viața într-un spital Covid 19: „Când intrăm în zona contaminată, se uită bolnavii la noi ca la Dumnezeu”

De Cristina Oprea.
Publicat: 25.10.2020, 20:01.
Actualizat: 25.10.2020, 21:40

Asaltaţi de cazuri, medicii îşi testează limitele în fiecare zi. La spitalul COVID din Roşiorii de Vede, un doctor care putea sta liniştit la pensie sau acasă, în concediu, după ce a trecut prin boală de curând, a ales să se întoarcă unde îi e locul. Printre cei care au nevoie de ajutor. O echipă Observator a filmat în singurul spital-COVID din Teleorman unde condica de reclamaţii s-a transformat în caiet de mulţumiri.

Un pacient infectat refuză internarea. Medicii şi asistentele din spitalele COVID spun că astfel de episoade nu sunt o raritate. La spitalul din Roşiorii de Vede e o nouă zi de lucru. Liniştită, însă tensiunea bătăliei cu virusul se simte în fiecare secundă.

Reporter: În cât timp reuşiţi să vă echipaţi dumneavoastră aici?

Medic: După şapte luni, reuşim deja în două-trei minute să fim gata.

La intrare în zona roşie a spitalului, medicul Maria Hapău îşi adună puterile pentru o nouă gardă. Ştie cel mai bine câtă nevoie de speranţă au cei pe care îi tratează. În urmă cu două săptămâni a fost şi ea diagnosticată cu COVID. Chiar şi izolată acasă, a continuat să-şi ajute colegii. Ar fi putut să stea liniştită la pensie de când a început pandemia, dar nu a lăsat-o inima.

dr. Maria Hapău, medic primar neurolog: Sunt un om puternic, nu sunt fricoasă. Noi, când intrăm în zona contaminată, se uită bolnavii la noi ca la Dumnezeu.

Pentru unii, experienţa bolii e mai greu de dus ca boala în sine. Zilele trecute, un ambulanţier din Alexandria a cedat nervos şi s-a aruncat de la fereastra salonului. Scena s-a petrecut sub ochii colegului de salon, pacient care până nu s-a infectat, nu a crezut în virus.

Mihai Tocea, pacient: Am încercat să fug după dânsul şi n-am putut să-l ajung. Am avut o formă uşoară a bolii, dar cu toată chestia asta, dacă cineva m-ar întreba pe mine, i-aş spune că am avut una din cele mai grele forme.

După câteva zile pe frontul COVID, între pacienţi şi medici se leagă o camaraderie greu de pus în cuvinte. Dar uneori tocmai cuvintele fac diferenţa: condica de reclamaţii a spitalului s-a transformat în caiet de mulţumiri.

Mai ales că e şi biletul de ieşire al celor care au învins boala.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro