Antena Meniu Search
x

Schimbarea medicului de familie. Procedură şi acte necesare

Schimbarea medicului de familie reprezintă o decizie care este la libera alegere a pacientului, însă trebuie să ştiţi că procedura poate să fie una de durată.

de Redactia Observator

la 10.05.2023, 14:40

Românii au de urmat mai mulţi paşi pentru a-şi schimba medicul de familie.
Românii au de urmat mai mulţi paşi pentru a-şi schimba medicul de familie - Profimedia
  • Românii au de urmat mai mulţi paşi pentru a-şi schimba medicul de familie.

Autorităţile susţin că, în primul rând, trebuie să luaţi în calcul faptul că schimbarea medicului de familie nu se poate face decât dacă au trecut mai mult de şase luni de la ultima înscriere la un medic de familie.

De asemenea, trebuie să adresaţi o cerere către noul medic de familie şi să-i prezentaţi acestuia documente care să ateste că sunteţi asigurat în sistemul de sănătate şi că sunteţi cu plata asigurărilor la zi.

Mai departe, noul medic de familie trebuie să aprobe înregistrarea noului pacient, în baza documentelor prezentate. Apoi, noul medic de familie are la dispoziţie 15 zile lucrătoare pentru a înştiinţa atât vechiul medic de familie, cât şi casa de asigurări de sănătate de schimbarea efectuată.

Documente necesare pentru schimbarea medicului de familie

Pe acelaşi subiect

Pe lângă dovada care să ateste că sunteţi asigurat în sistemul de sănătate şi că sunteţi cu plata asigurărilor la zi, respectiv cererea către noul medic de familie şi acordul acestuia, mai aveţi de luat în calcul anumite aspecte.

Dacă noul medic de familie este din alt judeţ faţă de cel în care lucraţi sau locuiţi, mai aveţi de îndeplinit două obligaţii, conform autorităţilor:

a. să comunicaţi angajatorului dumneavoastră sau instituţiei care vă plăteşte asigurarea de sănătate să transmită lista nominală casei judeţene de asigurări de sănătate în care se află cabinetul medicului pe care l-aţi ales;

b. să prezentaţi medicului la care vă înscrieţi o copie după ordinul de plată sau după un document din care să reiasă că plata contribuţiei dumneavoastră se face către casa de asigurări din judeţul respectiv.

Ultimele statistici arată că în România există peste 11.500 de medici de familie, cei mai mulţi dintre ei, în jur de 9.000, fiind femei. Deşi cifra pare mare, trebuie spus că distribuirea pe localităţi nu este una tocmai uniformă.

Ba chiar ar exista peste 400 de localităţi unde nu există medici de familie, iar specialiştii susţin că România are un deficit de cel puţin 2000 de medici de familie. Mai mult, se tem că încet, dar sigur, medicii de familie vor dispărea, dacă nu se reglementează situaţia din sistemul medical.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Schimbarea medicului de familie. Procedură şi acte necesare