Organizația Mondială a Sănătății crede că știe de unde a pornit SARS-CoV-2
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) crede că noul coronavirus, SARS-CoV-2, își are originea în fermele de animale sălbatice din sudul Chinei, provincia Yunnan. Cel mai probabil de acolo au ajuns ființe infectate în piața din Wuhan, metropola devenită epicentrul pandemiei anul trecut, după care ulterior virusul s-a răspândit printre oameni.
- Un raport complet urmează să fie publicat în săptămânile următoare
- Investigațiile Organizației Mondiale a Sănătății au durat luni întregi
Potrivit Live Science, animalele tranzacționate în piețele din sudul Chinei ar fi luat SARS-CoV-2 de la lilieci. Concluziile vin după ce în cursul lunii ianuarie o echipă de experți s-a deplasat în China pentru a încerca să afle de unde a pornit pandemia ce a lăsat în urmă peste 12.6 milioane de victime și care a schimbat fundamental modul clasic de interacțiune de oameni. Oficialii Organizației au exclus posibilitatea ca virusul să fi scăpat în mod accidental din laboratoarele Institutului de Virologie din Wuhan.
Consensul din comunitatea științifică era că coronavirusul s-a răspândit între lilieci înainte de a face saltul către populația umană, cu ajutorul unor specii intermediare, iar concluziile OMS par a fi în linie cu această teorie.
Coronavirusul, transmis de la animale sălbatice la oameni
Conform sursei citate, fermele de animale sălbatice au fost parte a unui proiect susținut de guvernul chinez, în ultimii 20 de ani, ce a avut ca scop scoaterea din sărăcie și reducere diferențelor în ceea ce privelte calitatea vieții între populația din zona urbană și cea din zona rurală. "Ei iau animale exotice, cum ar fi zibete, porcupini, pangolini, câini raton și șobolani de bambus și le cresc în captivitate", a declarat Peter Daszak, specialist în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, pentru NPR.
În luna februarie a anului trecut, China a închis aceste ferme, cel mai probabil pentru că autoritățile au considerat că fac parte din lațul de transmisie a SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni. Mai mult, au fost emise instrucțiuni despre cum trebuie îngropate animalele pentru a limita riscul răspândirii infecției. Rămâne în continuare un mister ce animal a fost de fapt purtătorul inițial al coronavirusului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰