Vorbitul întârziat al copiilor, tehinici și sfaturi de la specialiști
Pentru părinți e o provocare să-i învețe pe cei mici să vorbească. Iar între ei, părinții, e uneori chiar o competiție pe principiul „Al meu a vorbit primul!”. Subiectul este unul cât se poate de serios. Când şi cum îi învăţăm pe copii să vorbească.
Pentru părinți e o provocare să-i învețe pe cei mici să vorbească. Iar între ei, părinții, e uneori chiar o competiție pe principiul „Al meu a vorbit primul!”. Subiectul este unul cât se poate de serios. Când şi cum îi învăţăm pe copii să vorbească.
Ela Crăciun ştie bine cum stau lucrurile. E mamă de trei. Şi ştim din sursă sigură că pe fiica ei nu o mai poate opri din vorbit, în timp ce pe mezinul familiei, Nicholas, abia îl convinge să încerce asta.
Ea a cerut şi sfaturile unui profesor de dicţie şi logoped, mai exact colegului nostru Aurelian Ciocan.
- O mamă și-a executat 3 din cele 4 fetițe, apoi a sunat la poliție ca să spună că și pe ea o vor găsi...
- "Epidemie" de obezitate şi diabet în rândul copiilor. "Pacient de 11 ani, cu 117 kg și toate complicațiile...
- Doi copii de 9 şi 10 ani, muşcaţi de câini vagabonzi, pe aceeaşi stradă din Băileşti, Dolj
- Consilierii locali dintr-o comună din Maramureş şi-au oferit gratuitate la un bazin de 13 milioane de lei....
- O femeie din Iași își lasă copiii de 2 și 5 ani într-un centru de plasament, ca să plece în străinătate cu...
Primul sfat. Vorbiţi-i întotdeauna copilului cu blândeţe. Rar şi calm, în aşa fel încât să perceapă cuvintele.
În mod normal, de la trei luni, bebeluşul începe să gângurească. Sunt primele lui sunete.
În general, fetele fac asta mai repede decât băieţii, care pot vorbi chiar şi abia după vârsta de trei ani. Deşi fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, există anumite semne care ar trebui să ne îngrijoreze.
Dacă până într-un an, nu scoate niciun sunet ori nu înţelege să execute comenzi simple, ar trebui să consultaţi un specialist. Căci până la 25 la sută dintre copii au o oarecare tulburare de comunicare.
Ceea ce puteţi face însă este să îi citiţi. Un copil nu este niciodată prea mic pentru poveşti. Este, dealtfel, o metodă recomandată şi pentru dezvoltarea creierului.
Şi, cum repetiţia este mama învăţăturii, cea mai rapidă metodă prin care copilul poate vorbi mai devreme este să. îi repetaţi mereu cuvinte simple.
Un alt sfat: indiferent că aveţi sau nu voce, ar fi bine ca, măcar din când în când, să îi cântaţi bebeluşului. Să îl liniştiţi şi să vă asculte glasul.
Dincolo de asta, specialiştii spun că ar trebui să scoatem copilul în natură să audă mereu zgomote noi. Şi astfel, până la trei ani, poate ajunge să ştie până la 300 de cuvinte.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰