Antena Meniu Search
x

Video West Nile face victime în România. Concluzie alarmantă după ce experţii au instalat "capcane" pentru ţânţari în Capitală

Este alertă din cauza virusului West Nile, transmis prin înţepătura ţânţarilor! Trei români au murit în urma complicaţiilor. Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au descoperit că unul din 10 ţânţari poate transmite boala şi au cerut dezinsecţie suplimentară. Un studiu internaţional arată însă că insecticidele actuale nu mai sunt eficiente. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 22.08.2023, 20:04

Vezi și

Şapte cazuri de infectare cu West Nile au fost confirmate până acum în România. Trei persoane au murit. Ca să vadă câţi ţânţari transmit virusul, cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au instalat 18 capcane în toată Capitala şi duc la analize insectele prinse în aceste plase. 

West Nile face victime în România

"Aici este o capcană de tip CTC Gravity Trap, care colectează cu precădere femelele de ţânţari, femela aflate în căutarea unui loc de depunere a ouălor. De aceea se foloseşte această apă cu infuzie de plante pentru a avea materie organică", arată experţii.

Concluzia preliminară e alarmantă. "Am depistat nouă probe pozitive. Colectăm până la sfârşitul sezonului, undeva până la începutul lunii octombrie", afirmă Liviu Prioteasa, cercetător Institutul Cantacuzino.

Pe acelaşi subiect

Cele mai periculoase zone din Capitală

"Cele mai multe probe pozitive detectate de cercetătorii de la Institutul Cantacuzino provin din Sectoarele 5 şi 6, din zone cu case sau cu vegetaţie mare cum sunt parcurile", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

Reprezentanţii companiei de dezinsecţie, din subordinea Primăriei Generale, spun că au făcut anul acesta 10 tratamente împotriva ţânţarilor. În plus, la sesizarea specialiştilor de la Insitutul Cantacuzino au intervenit şi în zonele indicate. 

"Se face tratament suplimentar în zona respectivă, este tratament care are alt tipic în sensul că se foloseşte un utilaj special care pulverizează insecticid sub forma unei ceţe dense şi se dispersează prin zone cu vegetaţie foarte deasă", explică Aurelian Pintiliescu, biolog ECO Igienizarea.

De ce nu funcţionează insecticidele

Sunt însă aceleaşi substanţe folosite timp de peste 20 de ani, astfel că ţânţarii s-au obişnuit cu ele, spun specialiştii unui centru de cercetare din Belgia. Iar oamenii observă asta. "Atât timp cât nu se face tratarea zonelor astfel încât să nu mai fie aşa mulţi... Sunt în permanenţă, pe tot timplul verii. Mai intră şi în casă", spune un român.

"Aproape în toate momentele zilei sunt pline de ţânţari în Bucureşti. Noi stăm lângă Grozăveşti şi de trei săptămâni sunt ţânţari tot timpul. Afară trebuie să ne dăm cu tot felul de substanţe să nu fim muşcaţi", comentează altcineva.

"Toate insecticidele sunt îndreptate până în perioada larvară. Ei bine, ele dacă îşi scurtează perioada larvară, ele sunt tot mai puţin vulnerabile la acţiunea insecticidelor iar acestea, la rândul lor, îşi pierd din eficienţă prin faptul că generează o obişnuinţă a insectelor cu substanţele respective", spune Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.

Cei mai vulnerabili în faţa ţânţarilor

Asta va face şi mai grea lupta împotriva virusului West Nile, pentru care nu există un tratament ţintit şi nici vaccin. Virusul este adus în Europa primăvara de păsările migratoare şi trece uşor la ţânţari.

Apogeul de transmitere către oameni este în luna august. Persoanele supraponderale, gravidele şi cele care au grupa de sânge O sunt cele mai "vânate" de insecte. 90% dintre cei infectaţi nici nu îşi dau seama. 

Simptomele infectării cu virusul West Nile

Simptomele bolii sunt aceleaşi ca la o viroză, dar persoanele de peste 50 de ani cu probleme de imunitate pot face complicaţii grave, care necesită internare.  

"Din 100 de pacienţi care au infecţie cu West Nile, maxim cinci dintre ei au o formă serveră de encefalită sau meningo-encefalită, cu manifestările neurologice, cu pierderea stării de conştienţă, cu o stare gravă care duce uneori la complicaţii majore", a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist. 

Ce ne recomandă experţii

Recomandările specialiştilor sunt ca oamenii să evite expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte care să acopere picioarele şi mâinile, să folosească substanţe repelente, să pună plasă de protecţie la ferestre şi să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » West Nile face victime în România. Concluzie alarmantă după ce experţii au instalat "capcane" pentru ţânţari în Capitală