Antena Meniu Search
x

2018, anul scumpirilor! Pe şoferi îi aşteaptă o nouă taxă. Euro şi ratele vor creşte, iar carburanţii se vor scumpi şi mai mult

La miezul nopţii, ne-am urat un an prosper, dar la lumina zilei, realitatea nu arată optimist. 2018 se anunţă mult mai scump pentru români.

Vezi și

La miezul nopţii, ne-am urat un an prosper, dar la lumina zilei, realitatea nu arată optimist. 2018 se anunţă mult mai scump pentru români. Pe şoferi îi aşteaptă o nouă taxă auto. Euro şi ratele vor creşte, iar carburanţii se vor scumpi şi mai mult.

Anul trecut începuse bine, cu scăderea TVA de la 20% la 19% şi eliminarea supraaccizei. Ne-am bucurat la 1 ianuarie 2017 că benzina şi motorina s-au ieftinit. Minunea nu a ţinut niciun an. Ne-am întors la preţurile mari. Litrul de carburant se îndreaptă spre 6 lei. 

Şi euro e în creştere. Va ajunge la 4 lei 70 de bani în 2018, spun analiştii. Rezultatul? Chirii, rate şi facturi mai mari. Adrian Benţa, consultant fiscal: "O să avem şi o creştere a cursului valutar generat de comportamentul nostru economic: cumpărăm foarte mult din import. Aceste bunuri trebuie plătite, avem o cerere mare de valută şi creşte cursul de schimb valutar."

În 2017, am avut parte de creşteri-record de preţuri. Oul s-a scumpit în noiembrie faţă de octombrie cu aproape 30%, untul cu 7%, iar fructele proaspete cu 2%. 

Va fi şi mai greu, pentru că ne aşteaptă un nou val de scumpiri. Inflaţia va trece de 3% în 2018, conform Comisiei Naţionale de Prognoză. Adrian Benţa, consultant fiscal: "Anul 2018 se va carcateriza prin două creşteri. O creştere economică bazată pe un consum nesustenabil şi o creştere generalizată a preţurilor cum ar fi alimentele, seviciile de trasnport, energia electrică utilităţile."

La toate acestea, se adaugă revoluţia fiscală: odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, milioane de români şi-au văzut salariile ameninţate. Veşti proaste vin de la Guvern şi pentru şoferi: o nouă taxă auto le pregăteşte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » 2018, anul scumpirilor! Pe şoferi îi aşteaptă o nouă taxă. Euro şi ratele vor creşte, iar carburanţii se vor scumpi şi mai mult