Antena Meniu Search
x

Video 23 de români au murit aşteptând să se elibereze un pat la terapie intensivă. Imagini exclusive din Centrul de Comandă

23 de români au murit în ultimele zile, în timp ce aşteptau un pat liber la terapie intensivă. Reporterii Observator au filmat în centrul de comandă, locul unde vin cereri disperate din toată ţara.

de Bogdan Ocnaru

la 09.11.2020, 21:55

Vezi și
  • Statisticile arată că paturile se eliberează când moare un pacient.
  • Reporterii Observator au filmat în centrul de comandă

În ziua recordului de pacienţi internaţi la terapie intensivă telefonul sună în continuu la Centrul Naţional pentru Coordonarea şi Conducerea Intervenţiei. Medici din toată ţara înceracă cu disperare să găsească un loc liber într-un spital pentru un bolnav în stare gravă. După fiecare apel, lupta se transferă în Centrul de la Ciolpani.

Doctorul Constantin Cânţa e detaşat de la Alba Iulia. Primeşte zilnic 150 de cereri de transfer. De fiecare dintre ele depinde viaţa unui om. După fiecare telefon, conform procedurii, se caută un loc la ATI în cel mai apropiat spital de cel în care se află bolnavul. Teoretic. Pentru că practic, aria de căutare s-a extins în aceste zile la sute de kilometri.

Aşa se face că bolnavi cu coronavirus sunt duşi chiar şi la 500 de kilometri distanţă. Pacienţi din Giurgiu au fost transferaţi la Iaşi, iar alţii din Satu Mare la Vaslui.

Dr. Constantin Cânţa, detaşat la CNCCI: Câteodată sunăm şi zeci de minute să găsim un loc de ATI. Noi încercăm. 

Din minister situaţia se vede altfel.

Nelu Tătaru: Până la 1300 sunt paturile libere. Dar gândiți-va că ceea ce facem noi în acest moment e să extindem pe paturi suplimentare sau pe paturile care sunt de Terapie Intensivă libere în acest moment care sunt pt pacienții non COVID.

Din nefericire, arată statisticile, paturile se eliberează când moare un pacient. Mai rar când se vindecă unul.

Sunt deja liste de așteptare pentru cei care au nevoie de transfer, liste care sunt lungi pe zi ce trece. Pentru mulţi, timpul e critic, transferul s-a aprobat prea târziu. 23 de oameni au murit de la începutul lunii şi până acum aşteptând un loc liber în AȚI. Şase dintre ei numai la Timişoara de ieri până astăzi.

Virgil Musta, spitalul Babeş Timişoara: Astăzi s-a întâmplat, să decedeze 6 persoane cu forme foarte grave internate pe clinică. Dacă nu erau atât de multe cazuri de infecţie care aduc totodată şi cazuri foarte grave şi de Terapie Intensivă... aveau o şansă. Nu am avut soluție pentru ei

Premierul nu e la curent cu situaţia.

Ludovic Orban, premierul României: Nu știu de unde aveți această informație.Eu sincer cunoascand dispozitivul medical din Timişoara cred că această informaţie trebuie verificată. Un pacient și dacă nu se găsește acum în ATI, se găsește în unităţile de primiri urgențe, unde am suplimentat capacitatea de oxigenerare

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » 23 de români au murit aşteptând să se elibereze un pat la terapie intensivă. Imagini exclusive din Centrul de Comandă