Antena Meniu Search
x

Video 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir. Proiect cultural inedit la Teatrul de Păpuşi din Alba Iulia: "Ne duc cu gândul la vremurile care au fost"

Eveniment inedit cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir. Aseară, la Teatrului de Păpuşi din Alba Iulia s-a desfăşurat proiectul cultural "Dimitrie Cantemir - Romanian Soud of the Orient". Mii de oameni au participat la eveniment unde a avut loc şi o expoziţie foto documentară dedicată marelui om de cultură şi un concert în care au fost interpretate şapte compoziţii muzicale create chiar de către Dimitrie Cantemir.

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 08:54

Vezi și

Proiectul cultural "Dimitrie Cantemir - Romanian Soud of the Orient" celebrează împlinirea a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei. Oameni veniţi din toată ţara au putut admira o expoziţie foto documentară în care este prezentată viaţa artistului.

Laura Dumitru - arhivele nationale: Avem un arbore genealogic scris de un arhivist, apoi partea în care el este la Contantinopol trimis mai întâi ca garant al domniei tatălui său, iar apoi ambasador în timpul domniei tatălui său. Scopul este celebrarea anului Cantemir declarat an Cantermir la 300 de ani de la moartea sa şi la 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir 

Iar mai apoi Ansamblul Cameral de Muzică Veche "Anton Pann" a  interpretate şapte compoziţii muzicale create chiar de către Dimitrie Cantemir. 

Constantin Raileanu - coordonator ansamblul Anton Pann: Este o expoziţie cu documente aparţinute familiei lui Cantemir, a lui Cantemir însuşi şi imagini din cartea ştiinţei muzicii din care publicul prezent la concert poate să audieze câteva piese selectate dintre cele compuse cu o eternitate certă 

Publicul s-a bucurat din plin creaţiile muzicale ale lui Dimitrie Cantemir, chiar dacă nu este un gen de muzica cunoscut. 

Spectator: Acorduri minunate, străvechi care ne duc cu gândul la vremurile care au fost, la domnitorul Dimitrie Cantemir care prin scrierile sale ne-au reprezentat cultura nostră română in bizanţ 

Spectator: Un concert inedit atât pt judeţul Alba cât şi pt România, iată că după 300 de ani din ce ştiu eu este prima formaţie artistică ce abordează repetoriul lui Dimitrie Cantemir 

Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de filozof, istoric, muzicolog și compozitor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir. Proiect cultural inedit la Teatrul de Păpuşi din Alba Iulia: "Ne duc cu gândul la vremurile care au fost"