Antena Meniu Search
x

6 semne periculoase că organismul tău este supraîncins

Vara este un prilej bun pentru a ne petrece timpul afară și a ne bucura de soare. Însă expunerea prelungită la razele nocive de la orele amiezii sau în zilele caniculare, cu temperaturi care depășesc cu ușurință 30 de grade Celsius la umbră, poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea noastră.

Vara este un prilej bun pentru a ne petrece timpul afară și a ne bucura de soare. Însă expunerea prelungită la razele nocive de la orele amiezii sau în zilele caniculare, cu temperaturi care depășesc cu ușurință 30 de grade Celsius la umbră, poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea noastră.

Supraîncălzirea organismului poate apărea chiar și acasă, mai ales dacă nu suntem obișnuiți să bem multă apă și avem o locuință care se încinge rapid pe timpul verii. Cu risc crescut sunt cei care au apartamente situate la ultimul etaj al blocurilor, cei care au casele sau apartamentele orientate cu ferestrele chiar în bătaia soarelui, precum și persoanele care locuiesc în apartamente încă nedotate cu un aparat de aer conditionat. De altfel, vara este și perioada în care cei mai mulți oameni optează pentru montarea aparatului de aer conditionat, sperând să scape de zăpușeala insuportabilă de afară.

În condițiile în care nu suntem feriți de supraîncălzire nici acasă, iată care sunt primele semne care ar trebui să ne alarmeze și ce avem de făcut dacă ne regăsim într-o astfel de situație:

Senzație de furnicături pe piele

Potrivit profesorului Karry Kenney, primul simptom al supraîncălzirii organismului este unul care poate trece adeseori neobservat sau ignorat. Senzația de furnicături pe piele sau cea de piele de găină poate fi primul indiciu că este timpul să ne adăpostim la răcoare.

Durerile de cap

O durere de cap care începe după o expunere prelungită la soare poate fi un simptom al insolației, dar și al unui accident vascular cerebral cauzat de căldură. Durerile de cap care încep la caniculă nu ar trebui ignorate, deoarece ele sunt semnele prin care organismul îți spune că temperatura de afară este prea mare pentru a-i face față.

Slăbiciune și oboseală

Dacă te simți brusc cuprins de o slăbiciune în tot corpul și te simți obosit instantaneu, este timpul să te adăpostești undeva la umbră sau la răcoare și să îți rehidratezi organismul. Aceste simptome apar uneori însoțite și de o stare de confuzie, irascibilitate sau anxietate și toate indică o supraîncălzire a corpului.

Amețeala și starea de greață

Un alt semn periculos, care poate anunța începutul unui AVC cauzat de căldură este starea de leșin sau de greață. Dacă tu sau o persoană apropiată aveți un astfel de simptom, este vital să luați măsuri imediat. O persoană care a leșinat în soare sau care vomită, suferă din cauza expunerii prelungite la caniculă și are un risc crescut de a face un AVC.

Schimbări în ritmul pulsului cardiac

Atunci când organismul nostru se supraîncinge, se pot întâmpla două lucruri: fie pulsul încetinește și abia se simte la palpare, fie devine foarte rapid. Pulsul încet poate fi un semn al deshidratării și insolației, în timp ce un puls extrem de accelerat crește riscul unui atac cerebral.

Nu transpiri deloc

Transpirația este procesul prin care corpul se răcorește și eliberează toxine, motiv pentru care vara transpirăm întotdeauna mai mult și mai des. Problemele apar însă atunci când ne este cald, însă nu transpirăm deloc, pentru că un astfel de semn poate indica o deshidratare severă și crește riscul unor afecțiuni periculoase. Anhidroza sau lipsa transpirației înseamnă că organismul nu se mai poate răci singur, așa că ar putea fi nevoie de intervenția medicilor, dacă lucrurile nu revin la normal după ce te-ai rehidratat.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Juergen Faelchle

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » 6 semne periculoase că organismul tău este supraîncins