Antena Meniu Search
x

Video 35 de instalaţii radiologice au fost scoase din ruinele fostei uzine Vulcan din Sectorul 4 al Capitalei

600 de kilograme de uraniu sărăcit au fost descoperite pe platforma fostei uzine Vulcan din Capitală. Materialul a fost găsit de autorităţi în timpul unor lucrări de demolare. Experţii ne asigură însă că nu există vreun pericol pentru oameni şi mediu. Poliţiştii fac în continuare cercetări.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 13.03.2021, 20:07

Vezi și
  • Uraniul sărăcit rezultă ca deşeu din procesul de îmbogăţire a uraniului natural.
  • Experţii dau asigurări că nu există vreun pericol pentru oameni şi mediu.

Berceni, sectorul 4 al Capitalei. Între ruinele unei uzine, într-o clădire, zac abandonate instalaţii radiologice cu 600 de kilograme de uraniu sărăcit. Fără să anunţe autorităţile, firma care deţine clădirea o demolează.

Descoperirea a fost făcută după demolarea unei hale

Petre Mincu, coordonator CNCAN: ”Problema a fost că s-au apucat să facă demolări înainte ca aceste containere să fie transferate într-un alt depozit”.

Toată zona a fost securizată, containerele periculoase au fost ridicate de experţi şi duse la Institutul pentru Fizică și Inginerie Nucleară pentru a fi neutralizate. 35 de instalaţii radiologice au fost scoase din ruine.

Containerele erau folosite pentru ecranarea unor surse radioactive.

Dr. Ion Chiosilă, vicepreşedintele Societăţii Române de Radioprotecţie: ”Ele sunt utilizate pe scară largă pentru transportul şi utilizarea surselor radioactive cu activitate foarte mare. Containerul în sine are o radioactivitate foarte scăzută. Este reţinută radiaţia alfa de o foiţă de hârtie”.

Petre Mincu, coordonator CNCAN: ”Instalaţiile radiologice erau formate doar din containere, practic sursele nu mai existau. Construcţia din care sunt făcute containerele este uraniu sărăcit”.

Cum se obține uraniul sărăcit

Uraniul sărăcit rezultă ca deşeu din procesul de îmbogăţire a uraniului natural. În acest proces el îşi pierde mare parte din radioactivitate, iar toxicitatea sa este mai degrabă de natură chimică decât radiologică.

Dr. Ion Chiosilă, vicepreşedintele Societăţii Române de Radioprotecţie: ”Trebuie să i se dea importanţa respectivă ca la fiecare radionuclid care este potenţial emiţător de radiaţii. Ele trebuie păstrate în camere speciale, în depozite de surse radioactive”.

Poliţiştii fac acum verificări să stabilească dacă s-a comis o infracţiune.

Petre Mincu, coordonator CNCAN: ”Trebuie să se cerceteze de ce s-a pornit demolarea înainte să se facă transferul acelor containere”.

Proprietarul clădirii a cumpărat-o de la SC Vulcan SA, firmă deţinută din anii 2000 de Ovidiu Tender.

În cei 115 ani de existenţă, uzina Vulcan a produs peste 90 la sută din cazanele existente în prezent în termocentralele din România, componente pentru centrale nucleare, echipamente industriale și unități de pompare. A intrat în insolvenţă în 2013, iar în 2019 a declarat falimentul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » 35 de instalaţii radiologice au fost scoase din ruinele fostei uzine Vulcan din Sectorul 4 al Capitalei