Antena Meniu Search
x

Video 600.000 de copii din România, fără acces la educaţie în pandemie. Soluţii pentru recuperarea materiei

De mâine copiii de gradiniţă cât şi elevii care nu susţin examene finale, se vor întoarce în clase. O schimbare binevenită pentru sute de mii de copii pe care sistemul de şcoală online i-a privat de accesul la educaţie. O analiză făcută de organizaţia Salvaţi Copiii arată că peste 600.000 de copii sunt în această situaţie. În plus studiile arată că orele remediale sunt insuficiente pentru a reduce decalajul creat astfel între elevi.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 04.05.2021, 14:43

Vezi și

Acces la educaţie blocat pentru 600.000 de copii. Suspendarea cursurilor şcolare şi impredictibilitatea aplicării scenariilor de participare şcolară în contextul epidemiei de COVID-19 au produs un impact considerabil asupra copiilor şi familiilor lor, blocând accesul la educaţie pentru 600.000 de copii şi cauzând decalaje prea mari pentru care programele remediale sunt insuficiente.

Analizele Salvaţi Copiii au demonstrat un veritabil interes din partea cadrelor didactice şi a elevilor pentru redeschiderea şcolilor, mai mult de trei sferturi dintre educatori, învăţători şi profesori considerând că prezenţa fizică a copiilor la clasă este unica soluţie pentru învăţare reală, arată un comunicat remis de Salvaţi Copiii. 

Oficialii organizaţiei mai spun că în această perioadă, atenţia trebuie concentrată pe îndeplinirea următoarelor trei obiective:  pregătirea şcolilor pentru reînceperea anului şcolar, prevenirea apariţiei de focare de COVID-19 în şcoli prin introducerea testelor cu salivă rapide şi non-invazive singura cale de asigurare a continuităţii prezenţei fizice la clasă a unui număr cât mai mare de copii şi de evitare a închiderii unităţilor de învăţământ şi intensificarea programului naţional de vaccinare a cadrelor didactice şi a personalului auxiliar, atât pentru protecţia personală, cât şi pentru protecţia copiilor împotriva noilor mutaţii ale virusului SARS-Cov-2 care provoacă îmbolnăviri severe chiar şi în cazul lor.

Soluţii pentru accesul la educaţie

Pe acelaşi subiect

Principala soluţie, spun cadrele didaactice, cât şi părinţii şi elevii, ar fi ca elevii să revină într-un număr cât mai mare şi cât mai repede în bănci pentru a relua cursurile faţă în faţă. Însă pentru acest lucru este nevoie de sprijin pentru şcoli, atât din partea Ministerului Sănătăţii, cât şi din partea Ministerului Educaţiei.

O primă variantă ar fi ca şcolile să deţină un număr mare de teste rapide pentru elevi, tocmai pentru ca aceştia să poată fi testaţi frecvent şi astfel să poată reveni în număr mare la şcoală. 

De asemenea, se discută şi despre alte soluţii. Spre exemplu, pentru cei 600.000 de elevi care nu au avut acces la şcoală, nicio online şi nici în varianta faţă în faţă în ultimul an, să se facă ore remediale pe timpul verii pentru a putea recupera, practic, declajul între ei şi acei elevi care au putut să ia parte la cursuri, măcar în varianta online.

De asemenea, se vorbeşte şi despre a modifica materiile în aşa fel încât anul viitor şcolar să fie adaptate aceste materii la nivelul la care sunt acum elevii pentru că nu mai sunt aşa cum erau în alţi ani când învăţau în condiţii normale.  

Se discută şi despre campania de vaccinare în rândul profesorilor, dar şi extinderea acestora în rândul elevilor sau adolescenţilor, pentru ca să revină într-un număr cât mai mare la şcoală pentru că varianta cea mai bună ar fi ca elevii să înveţe din nou faţă în faţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » 600.000 de copii din România, fără acces la educaţie în pandemie. Soluţii pentru recuperarea materiei