7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox
Luni, 7 ianuarie 2025, este prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, ocazie cu care mulţi români îşi sărbătoresc onomastica, respectiv ziua numelui.
În fiecare an, pe data de 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Conform crestinortodox.ro, Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.
Prorocul Maleahi l-a numit pe Ioan Botezătorul "Îngerul Domnului", pentru că avea să-I gătească calea, iar Mântuitorul recunoaşte că Ioan este "îngerul" de care a vorbit Maleahi.
Sfântul Ioan Botezătorul a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia şi de a-L descoperi şi a-L face cunoscut lui Israel.
Rolul Sfântului Ioan Botezătorul a fost acela de a trezi pe Israel din idolatrizarea Legii, de a naşte în ei credinţa în Hristos. El îşi începe predica cu aceleaşi cuvinte ca şi Mântuitorul: "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împăraţia cerurilor".
- 14 decembrie, Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 31 octombrie, Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis. Sărbătoare importantă în...
- Daniela a învăţat de la bunica ei magia de a transforma firele în haine. Piesele sale unicat sunt la mare căutare
- Crăciunul pe rit Vechi, sărbătorit de peste un milion de oameni din România. Obiceiurile de odinioară, păstrate...
- Tradiții şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie. Ce înseamnă "Iordănitul...
Conform sursei amintite, din Evanghelie cunoaştem că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.
Potrivit tradiţiei, Ioan a fost înmormântat în Samaria. Din relatările istoricilor Rufinus şi Teodoret, aflăm că mormântul său a fost profanat în timpul împăratului Iulian Apostatul, în 362. Astfel, o parte din moaşte a fost arsă, iar cealaltă parte a fost dusă în Ierusalim, apoi în Alexandria. La 27 mai 395, a fost aşezată în biserica ce îi poartă numele. Despre capul sfântului nu se cunosc foarte multe lucruri. El a fost de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Astăzi, capul sfântului se află la Roma.
Biserica a închinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), naşterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului lui (24 februarie) şi a treia aflare a capului său (25 mai).
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰