Antena Meniu Search
x

A fost un an bogat pentru agricultura românescă! Şi totuşi, asta nu se simte pe piaţa internă

Trei sferturi din grâul românesc va fi dat la export. Şi asta în condiţiile în care România importă aluat congelat. Pe lângă carne, brânzeturi şi roşii.

Vezi și

Numai că acest lucru nu se va simţi pe piaţa internă. Trei sferturi din grâul românesc va fi dat la export. Şi asta în condiţiile în care România importă aluat congelat. Pe lângă carne, brânzeturi şi roşii. Doar în primele şase luni ale anului, am importat mâncare de aproape 3 miliarde de euro.

România trimite grâul peste hotare şi importă de două ori mai multă pâine şi prăjituri din afara ţării. 

"România nu a importat mai mult de 40.000 de tone de pâine şi produse congelate de patiserie într-un an. Noi milităm să exportăm cât mai multe produse procesate. Pâine, biscuiţi, cozonaci", a declarat Aurel Popescu, preşedinte Rompan. 

Anul acesta, importurile au crescut cu 20%.<intra harta> Inclusiv carnea proaspătă pe care o găsim în galantare este adusă de la mii de kilometri distanţă, din ţări precum Germania, Spania, Ungaria, Olanda, Polonia şi Italia.

Cantitatea importată este mai mare de la un an la altul. Peste 90 de mii de tone de carne de porc au ajuns pe mesele consumatorilor români în primele şase luni ale acestui an. Anul trecut, în aceeaşi perioadă de timp, România a importat cu aproape 7 mii de tone de carne de porc mai puţin. 

"Dacă eu caut să cumpăr carne de porc şi piaţa românească îmi oferă carne de porc o cumpăr de pe piaţa românească. Dacă piaţa românească nu îmi oferă o cumpăr de afară. Totdeauna s-au importat între 40% şi uneori chiar 50%. La carnea de porc România este deficitară", explică Sorin Minea, preşedinte Romalimenta. 

Şi importurile de brânzeturi, banane şi tomate au crescut în acest an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » A fost un an bogat pentru agricultura românescă! Şi totuşi, asta nu se simte pe piaţa internă