Antena Meniu Search
x

Video Abuzul sexual, fenomen tot mai des întâlnit, în România. 40% dintre adolescenți spun că nu știu cui să se adreseze într-o astfel de situație

Abuzul sexual asupra copiilor este un fenomen tot mai des întâlnit, inclusiv în şcoli. În ţara noastă, zilnic, un copil este violat sau agresat sexual. Un studiu cu privire la violenţa sexuală asupra minorilor arată că unuia din patru elevi i s-au cerut fotografii nud, iar 17% dintre adolescenţi spun că au fost atinşi într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil. Rezultatele studiului au fost publicate ieri, de Ziua Mondială a Educaţiei. 

de Redactia Observator

la 06.10.2022, 08:02

Vezi și

O statistică îngrijorătoare, care ar trebui să pună pe gânduri autorităţile. Cei mai mulţi dintre copii nu ştiu cum să identifice un abuz sexual.

Cristi Danileț, judecător: Abuz sexual este şi violul, şi act sexual cu minor, şi pornografia infantilă, şi corupţia sexuală şi multe alte infracţiuni care nu sunt cunoscute publicului larg şi cu atât mai mult, nici copiilor.

Sorana, elevă: În momentul în care îți dai seama că ceea ce experimentezi este abuz sexual, poate să fie foarte eliberator. Cred că fiecare persoană care a trecut printr-o astfel de experienţă, de abuz sexual, ar ajuta-o foarte mult doar să fie ascultată.

40% dintre ei ne spun că nu ştiu dacă au cu cine să vorbească despre asta

Pe acelaşi subiect

Copiii își doresc să fie în siguranță când vine vorba de sexualitatea lor. Dar de multe ori, nu știu către cine să se îndrepte pentru a cere ajutor, cred specialiștii. Copiilor şi adolescenţilor le este teamă să discute cu părinţii. Dacă ar fi să ne uităm la adolescenţi şi să îi întrebăm "atunci către cine vă adresaţi?" 40% dintre ei ne spun că nu ştiu, pentru că nu ştiu dacă în şcolile lor sau în comunităţile lor există un consilier şcolar către care să se adreseze.

Maria Roth, profesor UBB Cluj: Cred că tabuurile în domeniul sexual ar trebui să fie date deoparte. Copiii sunt interesaţi, doresc să afle lucruri, doresc informaţie şi este mult mai bine ca aceste informaţii să fie date într-un cadru organizat.

Copiii au nevoie de sprijin pentru a depăşi un astfel de moment traumatizant, atât din partea autorităților, cât și din partea familiei. 

Nicoleta Molnar, director DGASPC Cluj: Ce trebuie să facem este să facem într-adevăr o echipă, o echipă a profesioniştilor din public şi din privat, a oamenilor de specialitate, psihologi, asistenţi sociali, jurişti şi aşa mai departe şi, bineînţeles, să atragem lângă noi membrii familiei.

Tot ieri, de Ziua Mondială a Educației, fundația care a publicat studiul a inaugurat şi două centre de consiliere și prevenire a abuzului sexual asupra copiilor, în Cluj și Vaslui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Abuzul sexual, fenomen tot mai des întâlnit, în România. 40% dintre adolescenți spun că nu știu cui să se adreseze într-o astfel de situație