Antena Meniu Search
x

Acoperământul Maicii Domnului, tradiţii şi obiceiuri. Ce este strict interzis să facem astăzi

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși, trecută cu cruce roșie în calendar, fiind sărbătorită în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol. Iată ce semnifică această zi și ce obiceiuri țin de această sărbătoare.

de Redactia Observator

la 30.09.2023, 13:20

Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie 2023. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie pentru creștini
Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie 2023. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie pentru creștini - ziarullumina.ro

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește în calendar ortodox 2023 în prima zi din luna octombrie. Astfel, ziua de 1 octombrie este ziua în care oamenii se roagă pentru ajutor și pentru ocrotire la Maica Domnului.

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. Această zi importantă amintește se apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții lui Andrei din Constantinopol, care este conoscut drept Sfântul cel Nebun pentru Hristos, el și împreună cu ucenicul său, cu Sf. Epifanie, dar și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

În Biserica Vlaherne "Într-o zi de Duminică, în luna octombrie, ziua întâi, fiind de faţă şi mulţimea poporului la ceasul al patrulea din noapte, Sfântul Andrei, cel ce era întru totul al lui Hristos, şi-a ridicat ochii în sus şi a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind ca soarele şi acoperind poporul cu cinstitul său Omofor" (Vieţile Sfinţilor).Traditii de 1 octombrie in Romania

Pe acelaşi subiect

În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei război. Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune.

Apoi și-a ridicat vălul (acoperământul)  pe care îl avea pe cap și l-a întins peste popor, pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost salvat de la nenorocirea care ar fi dus la multă suferință și vărsare de sânge.

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. Ce semnificație are sărbătoarea

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului reprezintă miracolele și credința. Minunile pe care le-a făcu Maica Domnului pentru omenire. Această sărbătoare este una dintre cele mai iubite și mai răspândite în lumea ortodoxă.

În tradiția greacă, țin această sărbătoare îndeosebi călugării din Sfântul Munte Athos. Începând din 1952, sărbătorirea ei se face în Grecia pe 28 octombrie, ca o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea atacului italian din 1940 asupra Greciei.

Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea a fost introdusă în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, iar de la aceștia a trecut și la români, prăznuindu-se mai mult în mănăstiri. În ultima vreme, sărbătoarea a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai populară și la români, numeroase biserici și mănăstiri din țară și din diaspora românească purtând acest hram.

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. Potrivit tradiției, sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de “Pocroave”. În această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă. Credincioșii țin post în această zi sfântă pentru că astfel sunt feriți de boli, de supărări sau chiar de înec. Fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată, în ziua de Acoperământul Maicii Domnului se rugau să le fie acoperit capul cu păr. Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul.

În această zi de sărbătoare se spune că fetele și femeile care fac nunta vor avea un mariaj lung și fericit. În anumite zone ale țării, în această zi se stropesc vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece. În această zi nu se taie părul. Se spune că, dacă este tăiat părul astăzi atunci el rămâne într-o legătură cu corpul. El nu trebuie aruncat, nici ars, pentru că va fi luat de vrăjitoare ori de oamenii răi care pot face farmece. În ziua de Pocroave se ține post până la prânz. Se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai. Conform tradiției, în această zi se pomenesc cei trecuți în neființă, care se află sub protecția Maicii Domnului.

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. Ce este strict interzis să facem în această zi

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. În această zi nu se tunde părul. Există o credința printre bătrânele de la țara, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care pot face farmece cu ajutoruul lui.

În această zi sfântă, nu se mănâncă de dulce, nu se face treabă sau gurățeni în gospodării, nu se dă cu mătura sau să speli haine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Acoperământul Maicii Domnului, tradiţii şi obiceiuri. Ce este strict interzis să facem astăzi