Antena Meniu Search
x

Adeverința medicală și avizul epidemiologic aprind spiritele înainte de începutul anului școlar: "Triajul ar dura până la Sfântul Dumitru"

Uite adeverinţa, nu e adeverinţa. Oficialii de la Sănătate şi Educaţie joacă din nou ping-pong cu începerea şcolii. Nelu Tătaru a anunţat că elevii din clasele 1, 5 și 9 vor avea nevoie de o adeverinţă medicală şi un aviz epidemiologic pentru a fi primiţi de luni la cursuri. Măsura va supraaglomera cabinetele medicilor de familie, mai ales că părinţii nu au primit deloc detalii despre aceste documente şi nici nu mai au timp suficient la dispoziţie să le obțină.

Iulia Dumitrașcu
de Iulia Dumitrașcu

la 10.09.2020, 20:35

Vezi și
  • Documentele solicitate de autorități ar putea aglomera cabinetele medicilor de familie.

Norme care se schimbă de pe o zi pe alta, ore întregi de aşteptare la medic şi teama că cel mic nu va putea merge la şcoală. Aşa a arătat ultima săptămână a Claudiei. A aflat de pe internet că are nevoie de adeverinţe medicale şi avize epidemiologice ca să-şi trimită copiii la ore. 

Claudia Țerigariu: Nu înţeleg de ce cer lucruri de la medicul de familie când medicul școlii ar trebui să le elibereze. Problema este că același tip de adeverință am depus la înscrierea copilului, acum le cer încă o dată. La medicul de familie se face pe programare. Trebuie să mergi cu copilul că altfel nu-ți dă. 

Principala problemă este avizul epidemiologic. În mod normal, el este necesar doar dacă elevul se îmbolnăveşte în timpul cursurilor şi lipseşte mai mult de trei zile sau dacă pleacă într-o tabără. 

Ministerul anunţase că va fi obligatoriu ca toţi elevii să aibă acest aviz, înainte de începerea şcolii. Al doilea document care a stârnit controverse este adeverinţa medicală. Ea se eliberează atunci când elevul este înscris într-un ciclu de învăţământ sau dacă este transferat la altă unitate.

Două documente care au creat un haos total atât în jurul părinţilor, cât şi al medicilor de familie. Ei trebuie să elibereze adeverinţele, iar în ultimele zile telefoanele au sunat non-stop. 

Raluca Zoiţanu, medic de familie: Problema este că pentru avizul epidemiologic ar trebui să consultăm copilul și nu găsim sensul să chemăm copilul sănătos într-o unitate sanitară până la urmă unde se poate întâlni cu o persoană bolnavă. S-ar putea să ne trezim cu cozi foarte mari în fața cabinetelor. Sunt medici de familie care au mai mulți copii înscriși pe listă și pot avea și 200, 300, 500 de copii. 

Gheorghe Borcean, președinte Colegiul Medicilor: Ar ajunge undeva, de exemplu luni, chiar și la 200 de copii care să vină la un medic de familie. Mă gândesc cum ar putea să facă față. Cât ar dura? Ar dura până la vacanța de iarnă. La fel ca și triajul epidemiologic. Pentru o școală cu o mie de copii, triajul epidemiologic durează până la Sfântul Dumitru. 

Pentru evitarea răspândirii virusului, la cabinetul medicilor programările se fac din 15 în 15 minute, astfel încât doctorii să petreacă cât mai puțin timp cu pacienții, iar aceștia să nu se întâlnească între ei.

Ministrul Sănătăţii a încercat să-i liniştească pe părinţi şi a venit cu o soluţie de avarie: mai mult timp în care adeverinţele să fie eliberate. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: S-a mers pe principiul că timpul este destul de scurt și că putem să prelungim și în prima săptămână sau a doua săptămână. Haideți să rămânem acei profesioniști care își fac treaba până la capăt.

În toată ţara sunt peste 12 mii de medici de familie, iar luni aproximativ 500.000 de elevi vor avea nevoie de aviz epidemiologic. Nelu Tătaru a promis că abia în seara asta vor fi publicate mai multe detalii legate de adeverinţele necesare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Adeverința medicală și avizul epidemiologic aprind spiritele înainte de începutul anului școlar: "Triajul ar dura până la Sfântul Dumitru"