Un adolescent din Sălaj nu mai vrea să meargă la școală din cauza agresiunilor la care este supus (Video)
Pentru un adolescent de 15 ani din comuna Măerişte, județul Sălaj, şcoala a devenit un coşmar. Nu pentru că nu i-ar plăcea cartea, ci pentru că zi de zi este victima bullyingului. Bătut şi ameninţat de un alt coleg, fără ca nimeni să intervină pentru el, elevul nu mai vrea să meargă la şcoală. Mama băiatului a făcut plângere la poliţie şi a fost deschis un dosar penal. Însă, şi şcoala are responsabilităţi pentru a combate bullyingul. În fiecare şcoală ar trebui să există un grup anti-bullying care să prevină, să identifice şi să soluţioneze faptele de bullying comise între elevi. Însă de la teorie la practică e cale lungă, mai ales în şcolile din mediul rural unde, de multe ori, nici profesor de serviciu nu există.
- Elevul ar fi agresat în permanență de un coleg de clasă.
- Ultima dată, băiatul ar fi fost bătut la orele de pregătire pentru Evaluarea Națională.
Sub ochii colegilor săi, care nu intervin, un adolescent e lovit cu pumnii de mai multe ori de un alt elev. Degeaba încearcă să fugă, agresorul se ţine după el şi continuă să îl lovească fără milă. Totul ar fi pornit de la o fată, pe care o plac amândoi.
Ultimul episod violent ar fi avut loc marţi, în pauza de la orele de pregătire pentru Evaluarea Naţională. De atunci, victima refuză să mai meargă la şcoală.
Mama victimei: Îi e frică. Aseară aproape că plângea "Mami, mi frică, presimt că o să mi se întâmple ceva rău". Mă gândesc să îi fac programare la un psiholog. De două nopți nu mi-o dormit băiatul.
Adolescentul a mai venit bătut acasă.
Mama victimei: Mi-o venit odată înainte de pandemie cu ochiul foarte umflat de la şcoală. Am sunat-o pe doamna dirigintă, o zis că o să ia măsuri. În ziua următoare diriginta a zis de faţă cu toţi copiii "no, mă Paul, dar nu ai venit cu ochiul bandajat? Că s-o agitat maică-ta de parcă ți-a scos ochiul".
Vasile Bulgărean, inspector general ISJ Sălaj: Şcoala să îşi facă propria anchetă şi noi o să ne facem propria anchetă. Mediile sunt încheiate, nu cred că îi putem bloca accesul la participarea la testele naţionale.
Înarmată cu filmarea şi capturi după mesajele de ameninţare, mama băiatul a depus plângere la poliţie.
Mama victimei: Mi-au zis la poliție că oricum nu o să îi facă nimeni nimic băiatului, că-i minor, dar oricum am insistat pentru că nu vreau să se ajungă mult mai rău.
Agresorul ar avea şi alte victime în şcoală: "mai mulți părinţi au făcut plângere. Elevii sunt terorizaţi de acest individ".
România este pe locul 3 în Europa în privinţa bullyingului în şcoli, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2019. Tot de anul trecut avem şi o lege anti-bullying. De astăzi, abia, legea are şi norme de aplicare. Ministerul Educaţiei anunţă toleranţă zero de acum.
În fiecare şcoală va exista o comisie care să pevină bullying-ul.
Cristian Tănase, purtător de cuvânt Ministerul Educației Naționale: Din acest grup de lucru va face parte directorul unităţii de învăţământ, cadre didactice, consilierul şcolar, elevi, reprezentanți ai părinţilor și ai autorităţilor locale.
Cum se va aplica însă legea în localităţile mici?
Şcoala gimnazială din comuna Borşa, de exemplu, are 14 profesori, dintre care doar șase cu normă întreagă, care deja sunt membri în alte comisii. Încă o comisie le-ar dubla volumul de muncă. Şi obstacolele nu se opresc aici.
Paul Ciprian Varga, director Şcoala Gimnazială Borșa: Principala problemă este că se prevede ca în cadrul acelei comisii să existe un psiholog şcolar. Ştim sigur că la noi, în mediul rural, psihologul şcolar lipseşte în 90 la sută din unităţile şcolare.
De asemenea, tot şcolii îi revine datoria de a îndemna victima, agresorul, dar şi pe părinţii lor la consiliere psihologică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰