Antena Meniu Search
x

Adunatul oilor, sărbătorit la Negreşti după Învierea Domnului

Urcatul oilor la munte, Sâmbra oilor sau Alesul, sunt termeni parcă rupţi din cărţile de etnologie. În Ţara Oaşului, însă, evenimentul este cât se poate de actual. În fiecare an, în preajma Sfântului Gheorghe, oamenii îşi trimit oile pe munte de unde se mai întorc la începutul toamnei.

de Redactia Observator

la 01.05.2019, 18:39

Vezi și

Urcatul oilor la munte, Sâmbra oilor sau Alesul, sunt termeni parcă rupţi din cărţile de etnologie. În Ţara Oaşului, însă, evenimentul este cât se poate de actual. În fiecare an, în preajma Sfântului Gheorghe, oamenii îşi trimit oile pe munte de unde se mai întorc la începutul toamnei. La Negreşti, momentul a fost aşteptat cu nerăbdare şi sărbătorit cu mâncare bună, cântece tradiţionale şi concursuri păstoreşti.

La Negreşti, urcatul oilor la munte este prilej de sărbătoare de când lumea. Şi se întâmplă mereu primăvara, în preajma Sfântului Gheorghe.

Adunatul Oilor, amânat la Negreşti pentru după Paşte 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dar în ultimii doi ani, iubitorii de tradiţii au vrut să arate ţării întregi cum se petrece în Ţara Oaşului. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Balmoşul, preparatul preferat de participanţii la Adunatul oilor

Oamenii au profitat de moment să cânte, să-şi arate priceperea în oierit şi să prepare bucatele tradiţionale din moşi strămoşi.

La mare căutare a fost balmoşul, un preparat care seamănă cu mămăliga, dar are în plus toate bunătăţile pe care ciobanii le au în stânile lor: brânză, unt şi lapte.

Ziua de petrecere se încheie când toată lumea pleacă spre case, iar oile spre munte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Adunatul oilor, sărbătorit la Negreşti după Învierea Domnului