Antena Meniu Search
x

Pe o piaţă sufocată de importuri, afacerea cu legume vândute la poartă înfloreşte tot mai mult

Românii care s-au săturat să mănânce de la străini găsesc trufandale româneşti pe toate drumurile şi la jumătate de preţ faţă de cele de pe tarabe.

Vezi și

Românii care s-au săturat să mănânce de la străini găsesc trufandale româneşti pe toate drumurile şi la jumătate de preţ faţă de cele de pe tarabe. Producătorii câştigă şi ei. Scapă de marfă, fără să mai fie nevoiţi să o vândă samsarilor din pieţe.

În comuna Vidra de lângă Capitală, salata proaspătă îşi aşteaptă primii clienţi. Direct la poartă. Abia a fost culeasă din solariile din spatele casei. 

Cristian Dumitrescu, agricultor: "Pentru oamenii care vor să se convingă că sunt produse româneşti, cum se recoltează şi cum sunt făcute, pot să vină la poartă şi îi servim cu cea mai mare plăcere."

Cristian Dumitrescu plantează legume de ani întregi. Mult timp, şi-a vândut marfa în pieţe. Acum, trimite salată unui lanţ de supermarketuri, iar celor care vin să cumpere direct de la poartă le face o reducere de 50%.

Cristian Dumitrescu, agricultor: "O salată ca aceasta, pe tarabele din Bucureşti e undeva la trei lei bucata. 2,5-3 lei. Deci dublu. Aproape dublu, da."

Salata de la fermieri nu arată precum cea de la străini, dar este mult mai sănătoasă, pentru că nu are nevoie de chimicale ca să reziste transportului.

Cristian Dumitrescu, agricultor: "Românii nu mai sunt aşa naivi că dacă e frumoasă e şi bună. Acum trendul e să fie un pic zbârcită, să ai încredere că e marfă românească."

La câţiva kilometri distanţă, în solariile familiei Isar, din comuna Vărăşti, se recoltează de zor. Usturoiul verde e numai bun de mâncat .

Lenuţa Isar, agricultor: "Este de-al nostru, făcut de noi, fără chimicale, fără nimic. Noi producem sămânţa, numai că n-avem unde să vindem că vindem de râs."

Aşa că le vând tot la poartă.  

O legătură de usturoi verde costă, la producător, doar 50 de bani. De trei ori mai puţin decât la piaţă. 

La începutul verii, şi roşiile vor fi mai ieftine la poarta fermierilor, decât pe tarabe sau pe rafturi.

În fiecare an, România importă legume în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Asta deşi, spun specialiştii, ţara noastră poate produce o cantitate suficientă pentru toată populaţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Pe o piaţă sufocată de importuri, afacerea cu legume vândute la poartă înfloreşte tot mai mult