Afacerea ”lucrarea de licență”
Aproape un salariu minim pe economie, atât costă în 2014 absolvirea unei facultăţi pentru orice student din România. Antreprenorii de pe internet care vând lucrări de licenţă gata redactate şi copiate nu fac însă muncă legală. Teoretic, legea îi pedepseşte. Practic, însă, nu prea.
Nu se tem însă pentru că nu-i reclamă nimeni. Reporterii Observator s-au întâlnit cu un astfel de afacerist. Şi cu o cameră ascunsă, au filmat negocierea.
“La 80 de pagini, clar facem 4 capitole. Dacă era de 50 de pagini, atunci o structuram în 3 capitole. Şi făceam 2 capitole de teorie şi, restul, jumătate de proiect, îl făceam de cercetare”. Aşa îşi începe pledoaria afacerista de pe înternet. Pune în pagini lucrări de licenţă de ani de zile şi ştie cum să îşi promoveze oferta.
În 4 săptămâni lucrarea e numai bună de prezentat la examen, se mândreşte tânăra. Rapid şi sigur nu există, însă, sunt convinşi oficialii din Ministerul Educaţiei. Comercianta de licenţe la comandă dă asigurări că aşa ceva nu se va întâmpla, deşi admite că sunt cazuri.
Iar asta demonstrează că există o concurenţă acerbă pe această nişă. Diferenţa o face se face însă seriozitatea, crede ea. Comoditate sau nu, cert este că afacerea e înfloritoare în această perioadă. Statisticile arată că doar 1 din 4 români se poate mândri cu o diplomă de licenţă. Câţi dintre ei chiar au meritat-o, rămâne, însă, o necunoscută.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰