Antena Meniu Search
x

O comună din Neamţ a devenit capitala mondială a cătinei

Agricultorii români se reorientează, în funcţie de cererea pieţei! Nu mai are niciun sens să aibă livezi de pomi fructiferi.

Vezi și

Agricultorii români se reorientează, în funcţie de cererea pieţei! Nu mai are niciun sens să aibă livezi de pomi fructiferi, cât timp magazinele sunt pline de fructe de import. Mult mai profitabilă este cătina.

Câmpuri întregi, peste 20 de hectare,  pline de arbuşti încărcaţi de cătină galben-portocalie, numai bună de cules. Este dovada că localnicii din  comuna nemţeană Mărgineni ştiu ce se cere şi ştiu să profite de trend. 

Totul trebuie gândit în detaliu. Dar un ajutor este binevenit. Producţiile sunt sută la sută bio şi, cu un plan de afaceri bun, ajung unde e cerere. În ţară, dar şi în străinătate. Cătina este bogată în vitamina C şi, în Germania, e folosită pentru prepararea sucurilor.

Muncitori şi serioşi, fermierii români au ajuns să scoată producţii record şi de 15 tone la hectar. Mărgineniul Neamţului devine încet, încet centrul culturii cătinei. Aici, cătina şi-a găsit o a doua patrie. Producţia de 15 tone la hectar este record mondial.

În România sunt deja 2.500 de hectare cu cătină, unele chiar subvenţionate de stat. 

Anual, se vând 200 de hectare cu butaşi. Un butaş costă 1 euro şi 60 de cenţi, iar kilogramul de cătină se vinde cu 15 - 20 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » O comună din Neamţ a devenit capitala mondială a cătinei