SPECIAL!!! Afla AICI ce sanse are un seropozitiv sa-si gaseasca de lucru!
De cand eram mici, parintii ne invatau sa spunem intotdeauna adevarul! Pe masura ce am crescut, insa, ajungem la concluzia ca, din cand in cand, trebuie sa omitem anumite amanunte, care ne-ar putea ingreuna viata. Persoanele diagnosticate cu virusul HIV ne-ar putea spune multe despre acest lucru.
In multe localuri din Bucuresti, cu putina experienta, te angajezi imediat, daca stii unde sa opresti discutia. Virusul HIV taie, insa, din popularitatea angajatului, iar purtatorii stiu asta. In Romania exista peste 15.000 de persoane infectate, iar multe dintre ele tin informatia secreta. Totusi, reactia angajatorului este, cumva, justificata, spun specialistii. “Au temerea legata de faptul ca o persoana cu un astfel de diagnostic necesita un anumit tratament, ca poate sa necesite internari. Credintele personale si sensibilitatile noastre personale ne fac umani si uneori transpar si profesional, ne fac sa luam decizii care nu sunt corecte”, a explicat psihologul Jeni Chiriac.
In Romania nu exista o statistica a persoanelor infectate cu HIV, active pe piata muncii. Autoritatile isi pun semne serioase de intrebare si cand vine vorba de numarul real al bolnavilor de la noi din tara. Estimarile unor organizatii non-profit arata ca ar fi peste 75.000 de persoane seropozitive si ca multe dintre ele habar nu au de existenta infectiei. Asta pentru ca o poti duce pe picioare ani buni, fara simptome. “E foarte importanta si reactia celorlalti, pentru ca eu pot sa imi dau o sansa, dar la un mom dat sansa mea poate fi taiata de sansa pe care ceilalti mi-o dau la randul lor. Cand sunt refuzat de multe ori pot sa dezvolt elemente depresive”, a mai spus psihologul.
Marile lanturi hoteliere au politici clare in ceea ce priveste protectia datelor personale si maniera in care sunt tratate discutiile delicate. Angajatorul poate sa aiba o problema vis-a-vis de reactia angajatilor, pentru ca e interesat ca mediul formal sau informal sa nu fie afectat de diverse temeri personale ale celorlalti colegi
Chiar daca nu poti sa iei HIV printr-o strangere de maini, folosind acelasi prosop sau band din acelasi pahar, prejudecati exista. “E importrant sa ne informam, sa gasim elementele personale care determina aceste prejudeacati si sa ni le rezolvam, intr-o forma sau alta, pentru ca nimeni nu e vinovat de anumite lucruri care i se intampla”, a adaugat Jeni Chiriac.
In Romania, exista nenumarate organizatii care militeaza pentru ca persoanele infectate cu HIV sa duca o viata normala.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰