SPECIAL! Agentul de paza, un psiholog
Cand ne gandim la agenti de paza sau la bodyguarzi, ne imaginam un munte de muschi gata sa stalcasca in bataie orice misca. Trebuie sa stim ca aceste meserii inseamna mult mai mult
Paza si protectia, facute fara vreo logica, nu prea au sens. Angajatii nu sunt platiti sa bata, ci sa apere. Sunt situatii in care isi pun propria viata in pericol pentru ca "obiectivul" sa fie in siguranta, iar pentru asta este nevoie de antrenamente peste antrenamente, dar si de o buna cunoastere a psihologiei umane. Pentru a va convinge, am stat de vorba cu un agent al unei firme de paza.
Sunt oamenii fara nume care vin sa te apere atunci cand casa iti este calcata de hoti, viata iti este pusa in pericol de talhari sau atunci cand un borfas iti pune un pistol sau un cutit in fata. Sunt cei care sunt priviti de multe ori ca brute fara minte. Sunt cei care in ciuda tuturor prejudecatilor societatii isi fac meseria. Una extrema care de multe ori le pune viata in pericol.
"Poti gasi hoti, la alarme, cand primim alarme poti intalni hoti, poti gasi grupuri infractionale, oameni care folosesc arme de foc, arme albe, tot felul de oameni poti intalni", spune Ionut Radu. Are 27 de ani, iar ultimii trei si i-a petrecut la diverse interventii. I-am rapit cateva minute si am discutat cu el in locul in care-si petrece buna parte din timp cand nu este la munca - in sala de forta. Ne-a povestit ca de mic s-a simtit atras de partea extrema a vietii. Insa oricat de dispus ar fi fost sa-si asume riscuri, sa-si puna in joc propria viata, nimic nu avea sa-l pregateasca pentru prima misiune.
"M-am acomodat greu, dar cu ajutorul sefilor si colegilor, m-am descurcat. Cel mai greu a fost cu alarmele de efractie, la diferite depozite, centre comerciale, foarte mare raspundere". Pe langa raspunderea picata pe umerii lui, s-a lovit si de reticenta familiei. Ai lui s-au impacat greu cu gandul ca fiul lor poate oricand sa dea de un nebun cu o arma. "La inceput, cand au auzit ca vreau sa ma angajez la BGS, la Compania BGS nu prea au fost de acord, dar stiind ce fel de om sunt, ca-mi plac lucrurile extreme, s-au impacat cu ideea".
In trei ani de meserie, a trecut prin toate situatiile si a cunoscut toate tipologiile de infractori. "Noaptea este cel mai periculos, ca atunci se intampla cele mai, cel mai des ies hotii sa fure. Oamenii disperati, oamenii care nu au siguranta zilei de maine, care trebuie sa ofere ceva familiei, sunt foarte disperati si practic sunt dispusi sa faca orice. Poate sa te si omoare ca sa poata sa faca rost de bani".
Cine crede ca un agent de securitate este doar un sac de muschi fara creier se inseala. Dincolo de aspectul fizic impunator, disciplina este regula de aur a acestei meserii. Disciplina si antrenamentele. Fizicice, psihice, tactice. "Ne antrenam special pentru asta, ne antrenam fizic, tactic si facem simulari pentru toate tipurile de alarma. Si la cele de incendiu, noi avem si alarme de incendiu, in care putem sa salvam vieti omenesti. La o alarma de panica, prima oara trebuie sa stii cum sa vorbesti, sa dialoghezi. In trei ani de zile inveti foarte multe si stii la fiecare alarma cum sa te comporti".
Doar asa poti privi in ochi omul care te ameninta cu un pistol sau un cutit, desi stii ca in orice clipa, un declic psihic il poate determina sa atace. Ionut a simtit-o pe pielea lui la o interventie. "Am fost chemati la o alarma de panica in care un individ ameninta beneficiarul si la sosirea noastra, l-am imobilizat, am folosit materialele din dotare si asupra lui am gasit o arma de foc. El putea s-o foloseasca impotriva noastra, sa traga in noi sau la beneficiar sa-l ameninte sau chiar sa traga in beneficiarul nostru".
Dar frica nu are loc in mintea celor care practica aceasta meserie. Este primul lucru pe care agentii il invata. Spaima trebuie inlocuita cu determinare, curaj si dedicare. Exact acele calitati care lipsesc celor care sunt gata sa ucida pentru bani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰