Aglomeraţie de farmacii în oraşe, nu şi în sate
Mai faci un pas, mai dai de-o farmacie. În intersecţii, în zone aglomerate sau prin pieţe şi malluri. În Bucureşti ar fi trebuit să se deschidă una la 3000 de locuitori, dar, în prezent sunt de două ori mai multe.
Asta în vreme ce în oraşele mici sau la ţară oamenii bat şi zeci de kilometri pentru o reţetă. Iar cele mai profitabile farmacii rămân tot cele de la poarta spitalului.
O branulă de un leu şi jumătate se găseşte peste tot, mai puţin în Spitalul Judeţean din Ploieşti. Cele două asistente recomandă fără ezitare pacienţilor să îşi cumpere materialele de care au nevoie din afara spitalului.
În urma scandalului care a pornit în urmă cu două luni la spitalul judeţean din Ploieşti din cauza lipsei medicamentelor situaţia nu pare că s-a schimbat.
Drumul spre sănătate al românilor trece, inevitabil, prin farmacie. Asta au înţeles şi marile lanţuri de retail farmaceutic care îşi înghesuie magazinele pe câteva zeci de metri pătraţi. De exemplu, în această zonă, pe o distanţă de doar 30 de metri sunt deschise nu mai puţin de 4 farmacii.
În total, în Bucureşti, sunt aproape 1000 de farmacii cu circuit deschis, în care lucrează aproximativ 4000 de farmacişti.
"În momentul de faţă, nu se mai pot înfiinţa farmacii în zonele urbane pentru că este acoperit nr locuitorilor, ba este de multe ori depăşit", spune Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.
S-a ajuns aici pentru că autorităţile locale au încadrat la zonă comercială orice spaţiu de interes din vechile pieţe. Astfel s-au putut deschide farmacii fără să se ţină cont de criteriul demografic.
La ţară e mai greu. În unele comune, pacienţii bat zeci de kilometri pentru a ajunge la uşa unei farmacii.
Începând cu 2015, Ministerul Sănătăţii vrea să elimine criteriul demografic şi să liberalizeze înfiinţarea de farmacii. Dar asta ar putea fi doar în avantajul marilior reţele pentru că farmaciştii independenţi nu vor putea face faţă unei concurenţe tot mai mare. Iar bătălia se va da tot în zonele cu vad din marile oraşe şi mai puţin la ţară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰