Antena Meniu Search
x

Video Aglomerație la unele centre de vaccinare anti-Covid, din cauza problemelor apărute la platforma informatică

Haos pare cuvântul de ordine când vorbim despre campania de imunizare. Platforma informatică nu a funcţionat de dimineaţă, în prima zi de vaccinare a bătrânilor, bolnavilor cronic şi a angajaţilor din domenii cheie. În mai multe centre, oamenii au fost nevoiţi să aştepte în frig sau înghesuiţi pe holuri rezolvarea problemelor. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 18.01.2021, 20:05

Vezi și
  • Teoretic, vaccinarea ar fi trebuit să înceapă la ora 8 în toate centrele din țară.
  • La Constanța, mii de oameni au fost programaţi la vaccinare la o adresă greşită din cauza unei erori tehnice.

La Constanţa, oamenii programaţi la un spital au fost trimişi la o adresă greşită, iar la Petroşani, din cauza neglijenţei unei asistente, 60 de doze de vaccin au fost distruse.

Bucureşti. Ora 8 dimineaţa. Sunt -7 grade dar se simt ca -12. În ciuda gerului, e coadă în faţa centrului de vaccinare de la Spitalul Obregia.

Persoană programată la vaccinare: ”Din câte înţeleg, toată lumea este programată la ora 8 fix ceea ce este o problemă”.

Minutele au trecut şi tot mai mulţi oameni s-au aşezat la coadă, nerăbdători să fie vaccinaţi.

Platforma pentru vaccinarea anti-Covid nu a funcționat 

Teoretic, vaccinarea ar fi trebuit să înceapă la ora 8 în toate centrele. Cel puţin într-un loc nu s-a întâmplat asta. Reprezentanţii spitalului spun că nu au funcționat tabletele de la STS. În scurt timp, şi holurile centrului s-au umplut cu persoane programate pentru ora 8.

Nici măcar medicul coordonator nu a reuşit să se autentifice.

Elena Raluca Barbu, medic coordonator centru de vaccinare, la telefon: ”Nu merge absolut deloc aplicaţia. Vă rog, este urgent. Astăzi sunt foarte mulţi oameni”.

Mai exact, 360. Un număr dublu faţă de etapa 1. Aşa că s-a trecut la notarea datelor personale ale pacienţilor în registrele clasice.

După 40 de minute, sistemul şi-a revenit. Dar minunea a durat doar câteva minute.

Elena Raluca Barbu, medic coordonator centru de vaccinare: ”Undeva vreo 5 minute. Am vorbit cu personalul care se ocupă de defecţiunile tehnice, cunoşteau acest aspect, apariţia acestei erori”

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care se ocupă de platformă, a explicat că datele nu au putut fi accesate din cauza unui proces de resincronizare a informaţiilor.

Oameni programați la o adresă greșită, în Constanța

A fost haos şi la Constanţa. Mii de oameni au fost programaţi la vaccinare la o adresă greşită din cauza unei erori tehnice.

Cristina Schipor, director DSP Constanţa: ”Zilnic, STS-ul transmite tuturor care sunt programaţi mesaj să vină la această adresă, sperăm că am rezolvat această problemă”.

La Tomeşti, în Iaşi, au fost programate în prima zi, doar cinci persoane. Din cauza defecţiunilor tehnice, oamenii au fost puşi să facă şi cale întoarsă.

Pacient: ”Am mai fost dimineaţă o dată, când nu era gata programul aici, dar s-a rezolvat. Mi-a dat doamna doctor telefon şi mi-a spus”

La Iaşi, din cele 38 de centre de vaccinare, sunt funcţionale mai puţin de jumătate. Unul singur e într-o comună, cel de la Tomeşti. Restul, sunt în oraşe.

Deşi potrivit listelor iniţiale, un alt centru de vaccinare din judeţul Iaşi ar fi trebuit să fie la căminul cultural din comuna Popricani, în acest moment nu vedem pe nimeni acolo pentru că, la sfârşitul săptămânii, atunci când a început etapa a doua de vaccinare, primarul din localitate a fost anunţat că deocamdată comuna nu mai este pe lista centrelor de vaccinare.

60 de doze de vaccin distruse, la Petroșani

Vaccinarea a început cu stângul şi la Petroşani. 60 de doze de vaccin nu au mai putut fi folosite.

Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara: ”În loc să fie ţinute la temperatura controlată pe lanţul de frig între 2 şi 8 grade, au fost introduse în congelator, astfel încât au stat la 18 ore la -19 grade”

De suferit au avut oamenii care au aşteptat ore întregi alte doze.

În etapa a doua ar trebui să se vaccineze 5 milioane de români cu afecţiuni cronice şi bătrâni peste 65 de ani. Lor li se adaugă şi angajaţii din domenii cheie, cam un milion de persoane.

Deşi autorităţile au anunţat că în a doua etapă vom putea vaccina şi 100.000 de oameni pe zi, acum, capacitatea e de aproape 5 ori mai mică. 

Măsura a fost luată după ce compania Pfizer a limitat livrările pentru o perioadă către Europa.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campania de vaccinare: ”Vor fi vaccinate numărul de persoane corespunzător dozelor pe care noi le vom primi conform calendarului de livrare. În jur de 21.000 de persoane. E o medie zilnică, poate să varieze de la o zi la alta”

Ema Schweninger, reporter Observator: ”Există riscul ca persoanele vaccinate cu prima doză să nu o primească şi pe a doua?”

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campania de vaccinare: ”Ne dorim limitarea la zero a acestui risc”.

Reporterul Cristina Oprea, printre persoanele vaccinate

Cristina Oprea, reporter Observator: ”După ce ni se ia temperatura, trecem la primul pas, completăm chestionarul de triaj dar şi acordul de vaccinare pe care trebuie să-l exprimăm în scris. (...) Vaccinul este gata, întreaga procedură nu a durat mai mult de trei minute iar acum îmi este recomandat un repaus de 15 minute în care să fie monitorizate eventuale reacţii adeverse imediate”

Peste 300 de mii de persoane din etapa a doua s-au programat până acum. În ţară au mai ajuns azi aproape 90 de mii de doze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Aglomerație la unele centre de vaccinare anti-Covid, din cauza problemelor apărute la platforma informatică