Mama băieţelului de 12 ani pe care diriginta nu l-a vrut în excursie cu clasa pentru că e bolnav de cancer a luat O DECIZIE DRASTICĂ
Cancerul nu e contagios, discriminarea DA! Profesorii i-au interzis unui băieţel de doar 12 ani din Botoşani, bolnav de cancer, să meargă în excursie.
Cancerul nu e contagios, discriminarea DA! Profesorii i-au interzis unui băieţel de doar 12 ani din Botoşani, bolnav de cancer, să meargă în excursie alături de colegi, pe motiv că are o boală... transmisibilă. Copilul nu a înţeles de ce este respins, izolat şi etichetat. Avocatul Poporului a acuzat Şcoala şi Inspectoratul Şcolar că nu au avut nicio reacţie în apărarea lui.
"I-a zis cu trei săptămâni înainte, să plătească excursia şi apoi, după două zile, i-a dat banii inapoi. I-au zis că el nu merge.", e declaraţia mătuşii băiatului bolnav de cancer. Nepotului ei o să-i spunem Mihai. Are 12 ani şi cancer osos. Profesorii i-au refuzat dreptul de a pleca în excursie, alături de colegii de clasă, pe motivul absurd că ar suferi de o boală... TRANSMISIBILĂ.
"A începutul să plângă, bineînţeles, şi m-a întrebat de ce e bolnav, că el nu are nimic, se comportă normal, de ce nu vrea doamna să-l ia şi pe el în excursie.", povesteşte mama. Elena Puşcaşu, directoarea şcolii din comuna Suliţa se apără: "Nu a fost cu acordul meu. Domnişoara dirigintă tebuia să ştie mult mai bine situaţia de sănatate a copilului din clasă."
Şi pentru că nu a ştiut, a fost trimisă să consulte Constituţia României şi drepturile copilului. A fost nevoie de un scandal de câteva zile şi de intervenţia unui parlamentar, de profesie medic, pentru ca şcoala să-şi schimbe decizia şi să-l lase pe Mihai să plece în excursie.
"Sunt foarte mulţi copii care sunt marginalizaţi în şcolile din România. Sunt bolnavi şi nu sunt acceptaţi.", spune mama.
Avocatul Poporului s-a autosesizat şi a trimis câte o scrisoare conducerii şcolii şi inspectorilor. I-a acuzat că nu-şi cunosc atribuţiile şi că nu au avut nicio reacţie în apărarea acestui copil. Inspectorii au ales tăcerea şi astăzi. N-au mai răspuns la telefon.
O palmă pentru sistemul de învăţământ din România a venit din Germania. Ţară care l-a adoptat pe Mihai şi l-a integrat la şcoală. Mama băiatului lucrează de câţiva ani peste graniţe ca asistentă: "S-a integrat foarte bine, aici sunt altfel educaţi copiii. La noi, copiii sunt învăţaţi să fie răutăcioşi."
Un raport al Organizaţiei "Salvaţi Copiii" arată că, într-un singur an, în România, instituţia Avocatul Poporului primeşte 12.000 de petiţii cu privire la încălcări ale drepturilor copilului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰