Antena Meniu Search
x

Alege să nu suferi. Un vis împlinit

Prima pacientă cu recontrucţie mamară decontată de stat pleacă acasă.

Vezi și

 Prima pacientă cu recontrucţie mamară decontată de stat pleacă acasă. Este rezultatul unui proiect Observator început în urmă cu un an. Am luat atitudine atunci împotriva unui sistem nepăsator care trecea refacerea sânului după mastectomie la capitalul intervenţii estetice.

Acum o săptămână, Carmen intra în sala de operaţie a Spitalului Universitar încrezătoare că odată trezită din anestezie, va primi un nou sân în locul celui secţionat de mastectomie. O avea lângă ea pe Ina Petrescu, medicul care a visat să opereze în spitalele de stat o reconstrucţie mamară, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate.

După patru ore şi jumătate de chirurgie laborioasă, rezultatul a prins formă. Carmen va pleaca acasã, la Constanţa. De acolo a bătut drumul acum mai bine de o lună convinsă că se poate. Iar diferenţele nu au nevoie de niciun cuvânt. Se văd în zâmbet şi în privire. O bucurie care însufleţeşte şi convinge femeie după femeie.

Iniţial, în programul de reconstrucţie au intrat şapte centre: patru din Bucureşti, Institutul Oncologic de la Cluj Napoca, Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, plus cel de urgenţă din Timişoara. Dintre acestea, numai în Bucureşti au şi început intervenţiile, urmând ca provincia să ia startul în septembrie.

Ulterior, Spitalul SRI şi Institutul Oncologic Iaşi au accesat fonduri, ducând numărul intervenţiilor din iulie la şapte. Între timp, listele de aşteptare au urcat la o sută de paciente numai în Bucureşti, ceea ce face ca limite de 800 de proteze decontate de stat în 2014 să fie tot mai uşor de atins.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Alege să nu suferi. Un vis împlinit