Antena Meniu Search
x

ALERTĂ la nivel naţional! Aparatele de securitate din majoritatea aeroporturilor din ţară, în prag de expirare

Vicepreşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, Gheorghe Pasc, a atenţionat marţi, la reuniunea naţională a responsabililor de securitate aeroportuară, că aparatura de securitate expiră în 2018 pe majoritatea aeroporturilor din ţară.

Vicepreşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, Gheorghe Pasc, a atenţionat marţi, la reuniunea naţională a responsabililor de securitate aeroportuară, că aparatura de securitate expiră în 2018 pe majoritatea aeroporturilor din ţară.

"Atenţie, expiră aparatura de securitate aeroportuară de pe majoritatea aeroporturilor în 2018. Nu mai dă CNCAN-ul aviz pentru funcţionarea lor. Luaţi-vă măsuri, informaţi consiliul de administraţie, consiliile judeţene că această aparatură expiră şi nu va mai putea fi folosită. Dacă se trece la controlul manual al pasagerilor înseamnă întârzierea curselor extraordinar de mult", a declarat Pasc, la deschiderea oficială a reuniunii.

Avertizarea a făcut-o menţionând, totodată, că există posibilitatea de a se interveni inopinat prin hotărâre de guvern, fără ca aeroporturile să aibă timp şi fondurile necesare achiziţionării de aparatură.

"Să nu ne trezim că apare o hotărâre de guvern, cum a mai apărut, că toate aeroporturile trebuie să-şi reînnoiască aparatura de control securitate aeroportuară şi că trebuie să cumpere anumite aparate. Bani de unde? La noi, Consiliul Judeţean a înţeles şi a scos vreo 12-13 miliarde de lei de am reuşit să reînnoim toate aparatele antitero. Atacaţi problema din timp pentru că anul 2018 bate la uşă. Mare atenţie la aparatura pe care o achiziţionaţi. Dumneavoastră trebuie să vă pregătiţi şi cu aparatura, cât şi cu toate măsurile ce se iau de la aerogară până la aeronavă şi invers. Colaborare şi iar colaborare", a subliniat organizatorul reuniunii, Gheorghe Pasc, director general al Aeroportului Internaţional Oradea.

Remus Mureşan, auditor de securitate al R.A. Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), în calitate de coordonator al acestor reuniuni bianuale, majoritatea organizate la Oradea, a subliniat importanţa domeniului securităţii aeroportuare în care România se află, de şase ani, pe primul loc la implementarea măsurilor de securitate prevăzute în regulamentele europene.

"Securitatea aviaţiei civile este doar o componentă a întregului sistem şi reprezintă un set de obligaţii faţă de care România s-a angajat să le implanteze. Noi, faţă de alte state, suntem un caz fericit, prin rezultatele pe care le avem pe plan internaţional. În sensul că România are dosare închise cu toate aceste organisme internaţionale ca urmare a activităţilor de monitorizare ce au avut loc de-a lungul timpul. De ce spun asta? Pentru că activitatea noastră de aici este un factor alături de ceilalţi factori care au contribuit la bunele rezultate pe care România le-a avut şi le are în continuare. De şase ani, România este pe primul loc în implementarea măsurilor de securitate prevăzute în regulamentele europene. Primul stat inspectat de Comisia Europeană, care nu a avut înregistrate neconformităţi. Este meritul tuturor, nu numai al autorităţii competente, care arată implicarea pe plan naţional în acest domeniu", a spus Mureşan. 

Un număr de 25 de responsabili de securitate ai aeroporturilor din România participă, în perioada 28 februarie - 3 martie, la a X-a reuniune de specialitate, organizată la Hotel Continental Forum din Oradea de Asociaţia Aeroporturilor din România, R.A. Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi R.A.Aeroportul Internaţional Oradea.

Obiectivele principale ale întâlnirii sunt prezentarea, analizarea şi adoptarea noului model de Program de securitate aeronautică al aeroporturilor, organizarea echipelor pentru elaborarea noului model de Plan al managementului situaţiilor de criză al aeroporturilor, precum şi prezentarea actelor de intervenţie ilicită produse la nivel mondial în anul 2016. 

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Pasztor Sandor, a subliniat, în deschiderea evenimentului, că dezvoltarea aeroportului orădean este considerată pe primul loc în Europa, trend pe care administraţia judeţeană vrea să-l consolideze. Un aport deosebit la creşterea traficului pe un aeroport îl au măsurile de securitate, a afirmat şeful CJ, precizând că "nimeni nu va dori să activeze pe un aeroport vulnerabil".

Potrivit lui Gheorghe Pasc, în următoarea şedinţă a Comitetului director al Asociaţiei Aeroporturilor din România, se va emite, probabil, o hotărâre prin care municipiul Oradea va fi desemnat centru de instruire în domeniul securităţii aeroportuare.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » ALERTĂ la nivel naţional! Aparatele de securitate din majoritatea aeroporturilor din ţară, în prag de expirare