Antena Meniu Search
x

Alimentele unor producători din Sângeorz-Băi, recunoscute oficial drept produse montane

Munca mai multor fermieri umăr la umăr le-a adus în cele din urmă recunoaşterea. Lactatele care ies pe poarta cooperativei lor vor purta atestatul de produs montan. Deşi mulţi producători îşi laudă produsele, puţini reuşesc să obţină mult-râvnita etichetă.

de Redactia Observator

la 18.09.2019, 21:14

Vezi și

Munca mai multor fermieri umăr la umăr le-a adus în cele din urmă recunoaşterea. Lactatele care ies pe poarta cooperativei lor vor purta atestatul de produs montan. Deşi mulţi producători îşi laudă produsele, puţini reuşesc să obţină mult-râvnita etichetă. Condiţiile sunt stricte: animalele trebuie să fie crescute pe păşuni alpine. 

Brânza, caşul sau caşcavalul care ies din mâinile producătorilor din Sângeorz-Băi sunt făcute doar din laptele vacilor crescute pe munte. 

Este prima regulă pe care crescătorii, asociaţi într-o cooperativă, trebuie să o respecte pentru ca produsele lor să poată fi numite produse montane.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pentru prima dată, o cooperativă obţine certificat de produs montan pentru şase din produse: caşcaval, brânza frământată, telemea, smântână, urdă şi brânză dulce. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Gustul aparte e confirmat şi de clienţi. 

O tânără, impresionată, spune că "am fost acolo şi am văzut cum se prelucrează şi tot procesul şi oameni implicaţi, gospodari. Am rămas uimită de implicarea lor şi devotamentul lor".

O clientă spune că "brânza este foarte bună! Eu nu am văzut niciun produs de aici să nu fie bun, pentru că ştiu că sunt produse naturale".

Şi alţi fermieri din zonă îşi pot duce laptele la cooperativă şi primesc în schimb produse lactate. 

Un kilogram de telemea montană costă 18 lei. Caşul din lapte de vacă costă 25 de lei. Până în prezent, în România au fost înregistrate 234 de produse montane: fructe, legume sau miere de munte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Alimentele unor producători din Sângeorz-Băi, recunoscute oficial drept produse montane