Meniu
Search
x

Mărturiile localnicilor din Azuga, după alunecarea masivă de teren: "Noroc că am fost afară, muream toţi înăuntru"

Imagini apocaliptice surprinse în staţiunea Azuga, seara trecută, acolo unde a avut loc o alunecare uriaşă de teren. Un versant întreg a luat-o la vale, cu tot cu pădure, iar arborii s-au prăvălit peste casele oamenilor. Aceştia au reuşit, în ultima clipă, să fugă din calea dezastrului.

De Redactia Observator la 11.04.2020, 11:17
Vezi și

Imagini apocaliptice surprinse în staţiunea Azuga, seara trecută, acolo unde a avut loc o alunecare uriaşă de teren. Un versant întreg a luat-o la vale, cu tot cu pădure, iar arborii s-au prăvălit peste casele oamenilor. Aceştia au reuşit, în ultima clipă, să fugă din calea dezastrului. Pământul a blocat pârâul Azuga, iar cartierul de la baza muntelui a fost evacuat complet, deoarece acum este în pericol de inundaţie.

Localnic: Băi, a luat-o pădurea la vale, băi frate!

Ora 18.30. Un cartier din staţiunea Azuga este lovit de o alunecare masivă de teren. Un versant întreg, cu tot cu copaci, o ia la vale şi se păbuşeşte peste casele oamenilor.

Localnic: Vai, Doamne. Se aude cum mai se prăpădesc copacii.

În faţa scenelor în care pare că iadul se dezănţuie, iar pământul se cutremură, oamenii speriaţi fug unde văd cu ochii.

Localnic: Am ieşit de frică, cu copii, cu nevastă, nu am luat nimic. Când ies afară văd pur şi simplu dezastrul. Am coborât jos în casă, mi-am luat copiii. Noroc că am fost afară că muream toţi înăuntru.

Zeci de pompieri sosesc la locul dezastrului. 130 de oameni sunt evacuaţi de urgenţă.

Localnic: Când a început prăpădul ne-am luat şi noi acte, ce am putut să salvăm mai important.

CRISTIAN IONESCU, PREFECT DE PRAHOVA - Sunt 25 de gosopădării care au fost surprinse de această avalanşă. În situaţia în care terenul încă nu este aşezat şi urmează o altă mişcare, o să fie practic un sistem domino, o să cadă o casă peste o casă.

Pericolul încă e uriaş în zonă. Cartierul de la baza versantului riscă să fie înghiţit de ape. Din cauza alunecării de teren, pârâul Azuga a fost complet blocat.

MINISTERUL MEDIULUI - "Această alunecare de teren a obturat albia cursului de apă Azuga, existând riscul blocării albiei și înregistrării de inundații."

Pădurea aparţine domeniului Casei Regale, este întinsă pe aproape cinci hectare şi are copaci de peste 120 de ani. Deocamdată cauza nu a fost identificată, însă astăzi o echipă de control va merge în recunoaştere. O anchetă a fost deschisă în acest caz.

GHEORGHE BARBU, PRIMARUL ORAŞULUI AZUGA - Nu au fost taieri. Am Ocolul Silvic, am Garda de Mediu aici, nu au fost, nu s-a întâmplat aşa ceva. Mai ales că tot acest munte este o proprietate privată, nu este a statului. Este Casa Regală proprietar acolo.

Peste noapte, oamenii au fost duşi într-o sală de sport. În zilele următoare, s-au făcut demersuri pentru a fi cazaţi la două hoteluri din staţiune unde vor avea şi hrana asigurată.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Mărturiile localnicilor din Azuga, după alunecarea masivă de teren: "Noroc că am fost afară, muream toţi înăuntru"