Amenajează-ți bucătaria ca un Masterchef
Pentru unii, bucătăria este un loc obișnuit în care, din când în când, gătesc și se întâlnesc cu familia să ia micul dejun sau cina. Pentru alții, însă, este mai mult decât atât.
Pentru unii, bucătăria este un loc obișnuit în care, din când în când, gătesc și se întâlnesc cu familia să ia micul dejun sau cina. Pentru alții, însă, este mai mult decât atât. La fel ca o scenă pe care artiștii își improvizează piesele, bucătăria devine locul în care cei cu adevărat pasionați de gătit se relaxează, creează tot felul de preparate, adăugând ingredientele din rețetă la fel cum ar interpreta notele muzicale de pe un portativ.
Un astfel de artist merită o bucătărie aranjată ca la carte și dotată cu cele mai calitative produse. Câteva mici trucuri și secrete de amenajare a spațiului te ajută să devii și mai bun. Iată câteva sugestii pentru a avea o bucătărie ca de Masterchef.
Stabilește cât mai clar zonele de lucru
Dacă ai intrat vreodată în bucătăria unui restaurant, ai observat, probabil, că totul este organizat cu cap, în așa fel încât să se optimizeze performanța și eficiența. Bucătăria caldă, bucătăria rece, zona de spălare a vaselor mari, zona de spălare veselă, toate sunt bine delimitate și atent organizate. Aceeași regulă poate fi valabilă și pentru casa ta. Atunci când îți amenajezi bucătăria, gândește-o din perspectiva a trei zone importante:
-
Zona de preparare, adică locul în care sunt depozitate produsele și ingredientele de care ai nevoie în bucătărie.
-
Zona pentru gătit, având ca punct central aragazul și blatul pe care vei prepara felurile de mâncare.
-
Zona de curățare, în care vei spăla vasele și ustensilele folosite.
Împreună, formează așa-numitul ,,triunghi” al activităților din bucatarie. Și, de multe ori, sunt concentrate în jurul celor mai importante obiecte din bucătărie: frigider, aragaz, chiuvetă. Cu cât le poziționezi mai aproape unele de altele, cu atât vei obține un triunghi mai mic. Avantajul este că în felul acesta ai toate lucrurile la îndemână, cu condiția să respecți și următorul sfat.
Ordinea este succesul unui bucătar profesionist
Dezordinea din bucătărie poate ruina chiar și „creația culinară” a unui bucătar profesionist. Așa că nu încape în discuție motivul pentru care fiecare lucru trebuie așezat la locul lui. De exemplu, este atât de comod să ai alimentele bine organizate pe fiecare raft al frigiderului. Acest lucru este posibil atunci când folosești frigidere beko cu două uși, dotate cu rafturi ajustabile care îți permit sa gestionezi eficient spațiul și să îl împarți pe categorii de produse. La fel și robotul de bucătărie, blenderul, storcătorul, așază-le într-un singur dulap, la un loc, pentru a le putea găsi cât mai repede atunci când vei avea nevoie de ele.
Apelează la soluții de stocare pe verticală
Pentru că tot am vorbit de organizare, un mic secret pentru eficientizarea spațiului în bucătărie este să apelezi la suporturile care se montează pe perete. Știi acele suporturi suspendate ideale pentru agățat pahare, linguri din lemn, recipiente de condimente, oale. Ele ocupă puțin spațiu și, în plus, atunci când gătești, îți permit să iei ce ai nevoie fără să mai deschizi sertare, rafturi și să cauți prin ele. Totul este la vedere și ușor de folosit.
Dă un plus de culoare bucătăriei tale
O bucătărie în care predomină albul sau griul electrocasnicelor, plus aspectul rece al gresiei și al ustensilelor din metal și inox, cu siguranță are nevoie și de o pată de culoare. De ceva viu. Pentru o atmosferă caldă în care îți este mai mare dragul să gătești, poți folosi diverse ghivece cu plante aromatice, ideale chiar și pentru preparatele tale. Menta, cimbrul, leușteanul, pătrunjelul, busuiocul, rozmarinul nu doar dau un plus de culoare bucătăriei tale, ci și împrospătează mirosul, aducând un iz din grădina de vară a bunicii.
Sursa foto: Shutterstock
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰