Amenzi uriașe pentru dublul standard. România va avea o lege de control pentru calitatea mâncării şi a serviciilor
România va avea o lege pentru a controla calitatea mâncării şi a serviciilor. Dublul standard ar urma să fie sancţionat cu amenzi colosale şi chiar cu suspendarea activităţii firmelor care le oferă românilor calitate de mâna a doua.
România va avea o lege pentru a controla calitatea mâncării şi a serviciilor. Dublul standard ar urma să fie sancţionat cu amenzi colosale şi chiar cu suspendarea activităţii firmelor care le oferă românilor calitate de mâna a doua. Un proiect în acest sens a fost depus astăzi în Parlament. Încă de acum doi ani, dublul standard a fost dovedit cu analize oficiale. De atunci însă nicio autoritate nu a mai testat marfa.
Dincolo de etichetele celor mai atrăgătoare produse de pe rafturile magazinelor noastre se află diferenţe uriaşe de calitate faţă de cele vândute în vestul Europei. Sucurile, mezelurile, ciocolata şi brânzeturile pot fi cel mai uşor falsificate, arată specialiştii.
Testele făcute în laboratoarele din România demonstrează că există diferenţe între produsele vândute de aceeaşi marcă în vestul şi în estul Europei.
Peştele pane conţine o cantitate mai mică de peşte la noi, 58%, faţă de cel din Austria, de exemplu, care conţine 65% peşte. Şi în cazul sucului de portocale s-au găsit diferenţe la unele sortimente care nu ar fi văzut niciodată, de fapt, portocala, pe când în Germania acelaşi suc ar conţine 3% concentrat de portocale.
Chiar şi în lipsa unor analize, oamenii au sesizat singuri diferenţele. În cazul mezelurilor, de exemplu, specialiştii spun că deşi etichetele produselor pot arăta aceeaşi valoare proteică, sursa proteinei poate fi diferită. La cele din vest carnea, la noi soia. Aşa se întâmplă şi în cazul dulciurilor.
Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a depus în Parlament un proiect care prevede sancţionarea celor care vând produse cu dublu standard cu amenzi şi de 4% din cifra de afaceri. Iar produsele vor fi retrase de la raft. Aceeaşi regulă se va aplica şi pentru furnizorii de carburanţi, servicii de telefonie și internet, servicii finaciare sau servicii turistice.
Analize oficiale au arătat că diferenţe există şi în cazul detergenţilor. Unele tipuri comercializate în Est conţin sare în loc de înălbitori.
Noul proiect prevede ca autorităţile să facă periodic analize produselor din magazine pentru a vedea dacă respectă sau nu standardalele europene.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰