Amenzi de sute de mii de lei pentru unitățile alimentare de pe litoral
Reprezentanții Autorității Național Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au efectuat mai multe controale pe litoralul românesc, în perioada 3-7 august, și au aplicat amenzi de sute de mii de lei.
- 60 dintre cele 163 de unități verificate au fost găsite cu deficiențe.
- Controalele au fost efectuate în perioada 3-7 august.
Au fost efectuate controale la 163 de unități de alimentație publică în cadrul programului "Comandament Sezon Estival 2020".
Au fost vizate unități de alimentație publică din Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia.
Mai mult de o treime dintre unitățile alimentare verificate au fost prinse în offside.
Mai exact, au fost constatate abateri de la legislație la 60 de unități de alimentație publică: 18 restaurante, opt unități tip fast–food, opt unități tip bufet, o rulotă, șase magazine alimentare, șapte baruri, două bistro, o braserie, două laboratoare cofetărie/patiserie, un mijloc de transport auto și un stand cu produse alimentare.
Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 368.000 de lei.
Reprezentanții ANSVSA susțin și că a fost emisă o Ordonanța de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip fast-food și au fost confiscate şi retrase de la vânzare 118 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
Dintre deficiențele constatate au fost menționate: manipularea neigienică a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; depozitarea ouălor în condiţii necorespunzătoare; depozitarea alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică; funcționarea fără documente de înregistrare sanitar-veterinară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰