Video Anchetatorii au adunat probe şi mărturii, după tragedia de la Piatra Neamț
Procurorii de la Parchetul General și criminaliștii de la Inspectoratul General al Politiei au început încă de la prima oră să adune probe şi mărturii.
- Cu patru ore înainte, pacienţii în stare critică de la etajul 3 fuseseră mutaţi un etaj mai jos
- Pereţii saloanelor erau plini cu prize şi prelungitoare obişnuite, dar şi cu prize de oxigen
- Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19
După tragedie, haosul s-a mutat din spital în curte. Coloana de ambulanţe a blocat intrarea, iar echipajele întrebau debusolate unde să meargă. Aduceau bolnavi cu COVID-19. La coadă a fost ţinut şi un pacient în stop-cardiorespirator, victimă a unui accident. Medicii l-au resuscitat în salvare.
Andreea Trifan, purtător de cuvânt Spital Roman: Pacient de 48 de ani, cu fractură costală multiplă. Este intubat, este stabilizat.
Pierdute şi nebăgate în seamă de nimeni, rudele pacienţilor plângeau în faţa spitalului. Alţii cereau ajutor pe Facebook.
''La un moment dat, ieşise un asistent, a încercat femeia să spună numele câtorva dintre cei din salon, dar a primit ordin să se retragă şi să nu mai spună nimic. Haos. Pur şi simplu haos'', spune o rudă a unei victime.
Cu patru ore înainte ca secţia de terapie intensivă să se transforme în crematoriu, pacienţii în stare critică de la etajul 3 fuseseră mutaţi un etaj mai jos. Astfel, medicii nu mai erau nevoiţi să se împartă între etaje.
Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț: Am considerat că aici sunt mult mai bine. A fost exact pe dos.
Pereţii saloanelor erau plini cu prize şi prelungitoare obişnuite, dar şi cu prize de oxigen care nu mai fuseseră schimbate de 10 ani. Potrivit unei surse Observator, medicii si asistentele au reclamat ca le cad prizele şi se topesc firele. În zadar. Aparatele de oxigen, dar şi injectomatele funcţionau de nouă luni în continuu. Astfel, secţia de terapie intensivă s-a transformat într-o bombă cu ceas.
Ovidiu Micu, managerul Spitalului Piatra Neamţ: Era zona de ATI, vorbim de pacienţi care fie erau intubaţi, fie erau conectaţi la oxigen şi pe cale de consecinţă există şi un surplus de oxigen în acele încăperi.
Cei care vor face ordine în tot acest haos sunt procurorul Marius Iacob, din dosarul Elodia, dar şi INSEMEX, specialiştii în explozibil, care au făcut expertiza şi în dosarul Colectiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰