Angajat printre străini, patron acasă. Românii se pot înscrie în programe cu fonduri nerambursabile pentru a-şi îndeplini visul
Cu experienţa şi banii strâşi peste hotare, tot mai mulţi români se întorc acasă şi încep o afacere. Unii aleg calea mai grea şi o fac cu fonduri proprii, ori credit la bancă. Alţii au la dispoziţie fonduri nerambursabile oferite de stat.
Cu experienţa şi banii strâşi peste hotare, tot mai mulţi români se întorc acasă şi încep o afacere. Unii aleg calea mai grea şi o fac cu fonduri proprii, ori credit la bancă. Alţii au la dispoziţie fonduri nerambursabile oferite de stat. 149 de români din străinătate s-au înscris deja într-un astfel de program, din care se pot alege cu 40.000 de euro pentru a-şi porni afacerea.
În zgomot de strung, angajaţii halei de producţie folosesc tehnologie de ultimă oră pentru a face piese pe comandă. Afacerea a împlinit doi ani, iar propietarul a muncit mai bine de un deceniu în străinătate pentru a aduna banii necesari. În Statele Unite, apoi în Grecia.
JENICĂ CONSTANTIN, deţinătorul afacerii: M-am întors în ţară şi mi-am cumpărat cu bani proprii şi cu ajutorul băncilor, m-am încărcat o leacă, două maşini unelte şi apoi am mai închiriat încă una sperând să reuşesc să fac producţie.
A luat un credit de 150.000 de euro, iar tot profitul se duce deocamdată pe rate. Însă e hotărât să continue. E ajutat de prieteni vechi, dar şi de angajaţi noi.
MAXIM NECHIFOR, inginer mecanic: Când am auzit de ideea lui, mi s-a părut extrardinară, am zis bine ar fi să fie câţi mai mulţi oameni ca el.
DANIEL CÂMPEANU, angajat: Ajută şi economia ţării, una pe prim plan, ne ajută şi pe noi, ne oferă un loc de muncă tinerilor studenţi.
El se numără printre cei care s-au întors în ţară şi au devenit afacerişti fără ajutor de la stat. Există însă şi români care au revenit acasă, cu ajutorul fondurilor nerambursabile.
Este şi cazul lui Marian Popa, un tânăr care a lucrat ca peisagist în Marea Britanie, până a auzit că poate obţine 40 de mii de euro, prin programe precum Diaspora ReStart sau Români Acasă.
MARIAN POPA, peisagist: Tatăl meu, dorind foarte mult să vin acasă, a căutat anumiţi afluenţi în povestea asta şi mi-a prezentat ideea.
Marian crede că experienţa din Marea Britanie îl va ajuta să aibă succes şi în ţară.
MARIAN POPA, peisagist: Se dezvoltă pe lângă Braşov cartiere noi de case, unde va fi nevoie, iar se vede că salariile cresc, cresc de la an la an şi lumea depune, depune, vrea să aibă fiecare colţul lui de rai.
149 de români au aplicat la astfel de programe. Daniel Darie a lucrat în Marea Britanie ca inginer de proiect, dar vrea să revină în Braşov pentru a face bere artizanală. Se antrenează deja acasă.
DANIEL DARIE, antreprenor: Ideea aceasta de afacere cu berea artizanală cred că mă va ajuta, după cum am spus şi înainte, să trec de la o carieră de succes la a face ceva semnificativ, atât pentru mine, pentru familia mea, dar cred că şi pentru comunitatea din Braşov.
Antreprenorii care primesc fonduri neramburabile trebuie să aibă la pornirea afacerii cel puţin doi angajaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰