Angajaţi part-time în România, ce se schimbă în 2018. Tot ce trebuie să ştii dacă eşti salariat în regim part-time. Ce drepturi ai
Angajaţi part-time în România. Salariaţii part-time au, în general, aceleaşi drepturi şi obligaţii ca cei cu normă întreagă, potrivit Codului Muncii.
Angajaţi part-time în România. Salariaţii part-time au, în general, aceleaşi drepturi şi obligaţii ca cei cu normă întreagă, potrivit Codului Muncii.
Există, însă, unele diferenţe, una dintre ele fiind că angajatul part-time nu beneficiază de ajutorul de şomaj.
Începând cu veniturile aferente lunii august 2017, societățile cu salariați în regim part-time sunt obligate să achite contribuții majorate pentru CAS și CASS.
Asta înseamnă că angajații part-time care câștigă lunar mai puțin decât nivelul salariul minim brut pe economie (1.900 de lei) datorează contribuțiile amintite anterior la acest plafon.
Un angajat part-time datorează CAS și CASS astfel:
- CAS aferentă condițiilor normale de muncă de 25%;
- CASS de 10%.
Drept urmare, scrie avocatnet.ro, în cazul în care un angajat care lucrează în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial de patru ore/zi, salariul brut poate fi de cel puțin 950 de lei.
Pentru acest venit, angajatul part-time datorează următoarele contribuții sociale:
- CAS de 475 de lei (25% din 1.900 de lei);
- CASS de 190 de lei (10% din 1.900 de lei).
Prin urmare, salariul net al unui angajat part-time este de 285 de lei.
Din septembrie 2017, adică începând cu veniturile aferente lunii decembrie 2017, angajatorii pot scăpa de plata majorată a CAS și CASS pentru salariații part-time, dacă aceștia au mai multe contracte și câștigă lunar, în total, cel puțin echivalentul salariului minim brut (1.450 de lei până la final de 2017, 1.900 de lei din 2018).
Angajatul part-time are dreptul la pensie
Achitarea contribuției la pensii (CAS) pentru salariați permite, la îndeplinirea condițiilor legale, solicitarea pensiei pentru pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale, a pensiei de invaliditate sau a pensiei de urmaș, precum și bilete de tratament balnear, bilete de odihnă sau ajutor de deces.
Iar achitarea contribuției la sănătate (sau, pe scurt, CASS) înseamnă, pentru angajaţii part-time, accesul la pachetul de bază de servicii medicale publice (consultații, spitalizare, tratamente, asistență de urgență, dispozitive medicale sau medicamente compensate etc.)
Fără ajutor de şomaj
În schimb, angajaţii part-time, cu normă parțială mai mică de patru ore pe zi, nu pot beneficia de ajutorul de șomaj.
Au însă dreptul la concediu de odihnă.
Angajaţii part-time beneficiază de minimum 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă pe an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰