Angajații spitalului din Găești s-ar fi documentat de pe internet în legătură cu modul de a gestiona cazurile de covid
Revoltă şi disperare la spitalul din Găeşti, Dâmboviţa, care, de astăzi, tratează bolnavi infectaţi cu coronavirus. Zeci de medici, asistente şi infirmiere se plâng că au fost pur şi simplu aruncaţi în luptă fără să fie instruiţi. Mulţi au citit de pe internet cum trebuie să îngrijească un bolnav, ca să nu fie expuşi infectării. Ca să nu-i lase pe cei 80 de mii de oameni din zonă pe drumuri, managerul a găsit o soluţie de compromis. Va acorda primul ajutor în caz de urgenţă şi va suna el, personal, la 112, în caz că e nevoie de un transfer.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Angajații spitalului din Găești reclamă că nu sunt pregătiți să gestioneze pacienți infectați cu noul coronavirus.
- În prima zi de când a devenit spital exclusiv covid, unitatea nu a primit pacienți infectați.
La ora 9 dimineaţa, Spitalul Orăşenesc Găeşti era complet blocat. Deşi, de astăzi, aici ar fi trebuit să fie trataţi doar bolnavii cu Covid-19, managerul încă numără medicii, asistentele, paturile şi echipamentele disponibile. În curte, se face un minim instructaj. Pentru cadrele medicale, urmează cea mai grea luptă. Şi nimeni nu le-a pregătit pentru asta.
Viorica Stanciu, asistent medical şef: Nu consider că suntem încă pregătiţi pentru un spital Covid. Simțim frustrare. De 3-4 zile nu mai avem somn, nu mai mâncăm. La ora actuală este evident că nu avem tot ce ne trebuie.
Managerul spitalulului, medic militar, dă ultimele indicaţii. Deşi decizia de a transforma spitalul din Găeşti în spital Covid a venit în urmă cu patru zile, până acum, niciun epidemiolog nu a venit să le explice angajaţilor ce au de făcut. Unii au învăţat de pe internet cum să trateze un pacient infectat cu coronavirus.
Nicoleta Dobre, asistentă: Aşteptăm să vină să ne instruiască, să vedem. Noi am citit de pe net ce trebuie să facem, cum trebuie să ne îmbrăcăm. Am citit cum să gestionăm cazurile de covid de pe internet.
Sorin Stoica, director DSP Dâmbovița: Noi lucrurile nu le-am început efectiv, în sensul în care să se primească pacienţi covid. Prioritatea numărul 1 o reprezintă gestionarea epidemiei.
Urmează să îi mai instruim.
Toţi pacienţii care erau internaţi în spital au fost externaţi ca să le facă loc bolnavilor de COVID-19. Şi doar cei în stare gravă au fost transferaţi către alte spitale. Restul au plecat acasă.
Petre Stoian, rudă pacient externat: L-am avut pe tata care este cu foarte multe probleme reumatice şi de-abia se mişcă. Poate dacă mai stătea puţin internat, reuşeam să-l punem pe picioare mai bine. A plecat rezolvat cât de cât, dar nu în totalitate.
Sunt peste 80 de mii de oameni din oraş şi localităţile învecinate care depind de acest spital. Ca să nu fie nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri în cazul unei urgenţe, managerul a găsit pentru ei o soluţie de compromis. A construit, pe ultima sută de metri, o altă intrare în secţia de Primiri Urgenţe.
Laurențiu Belușică, manager Spitalul Orăşenesc Găeşti: El primeşte primul ajutor în Centrul de Primiri Urgenţe care consider că trebuie să rămână în spital. Sun la 112 şi chem salvarea şi îl trimit la un spital apropiat, unde poate primi ce are nevoie. Personalul medical e împărțit în două. Am reușit să facem asta. Cine lucrează la Covid, lucrează la Covid. Cine lucrează la non-Covid, lucrează la non-Covid.
Grigore Gheorghe, primar Găeşti: Este o situaţie foarte gravă pentru oraşul nostru. Este toată zona de sud a judeţului Dâmboviţa şi, în afară de acest lucru, gândiţi-vă că avem şi autostrada, unde sunt foarte multe accidente de circulaţie şi spitalul era vital pentru primul ajutor.
Unele spitale supraaglomerate se pregătesc deja să transfere pacienţi infectaţi. În Găeşti, cei mai mulţi vor veni de la spitalul din Târgovişte.
Claudiu Dumitrescu, manager Spitalul Județean de Urgență Târgoviște: Având în vedere că fluxul de pacienţi pozitivi a fost foarte mare în ultimele 10-14 zile, din această cauză a apărut această imperios necesară soluţie în alte spitale.
Numai că astăzi, în prima zi în care spitalul a fost dedicat pacienţilor COVID, paturile au rămas goale.
Laurențiu Belușică, managerul Spitalul Orăşenesc Găeşti: Astăzi nu ne-a venit niciun pacient Covid. Dacă erau pacienţi Covid aici nu vă mai primeam în spital.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Spitalele sunt declarate şi în măsura patologiei infecţiei cu Covid în zonele respective şi la solicitările cadrelor medicale de acolo.
În judeţul Dâmboviţa, 965 de oameni au fost confirmaţi până acum cu coronavirus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰