Antena Meniu Search
x

Criză uriaşă de muncitori calificaţi. Sunt sute de locuri de muncă disponibile, dar nimeni nu vrea să le ocupe

E criză uriaşă de muncitori calificaţi. Şi mai grav este că mulţi nici nu vor să se respecializeze

Vezi și

Angajatorii din România trag un semnal de alarmă. Nu găsesc muncitori pe care să îi angajeze în fabricile lor. România stă pe o bombă socială, avertizează analiştii. E criză uriaşă de muncitori calificaţi. 

Patronii şi agenţiile de ocupare se plâng că nu mai găsesc oameni pregătiţi. Şi mai grav este că mulţi nici nu vor să se respecializeze. Preferă să stea acasă, în aşteptarea ajutorului social, spun angajatorii.

În Botoşani, sunt disponibile 660 de locuri de muncă. 

Dar oamenii nu se înghesuie să le ocupe. Aşa că autorităţile au luat la pas satele din judeţ, în căutarea muncitorilor.

Persoanele pot beneficia, dacă se adresează agentiei, de subventionarea locurilor de muncă, de primele de încadrare, de stimulare, de decontarea navetei

Dar şi de 500 de lei primă de instalare şi de cursuri de formare profesională. 

Un uriaş deficit de mână de lucru este şi în Sălaj.

În judeţ, sunt 500 de locuri de muncă disponibile, la aproape 5.000 de şomeri. Prea mulţi se mulţumesc cu ajutorul social, se plâng patronii, care deja se gândesc să angajeze imigranţi. 

Reprezentant al forţei de muncă Sălaj: "Personalul disponibil s-a învăţat cu ajutoare sociale, s-a învățat cu ajutoare de tot felul şi nu mai vor să muncească. Cred că în viitorul apropiat va fi inevitabil să aducem imigranţi."

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi judeţul cu cea mai mare rată de şomaj: Vaslui, acolo unde aproape 15 mii de oameni n-au de lucru. 

Ionel Constantin , preşedintele Camerei de Comert , Industrie si Agricultura a judeţului Vaslui: "Am învățat populaţia să stea acasă şi să primească ajutor social. asistăm în judeţul Vaslui la un exod dublu populational, pe de-o parte în vestul europei, pe de alta parte în vestul Romaniei."

O arată şi cifrele oficiale. Românii au fugit după condiţii mai bune şi salarii mai mari în oraşele în curs de dezvoltare. 

Anul trecut, cele mai multe firme au fost înregistrate în zona Bucureşti-Ilfov. Pe locurile doi şi trei vin zonele Nord-Vest şi Centru. Cele mai puţine, dar şi cele mai mici afaceri s-au deschis în Sud-Vest.

Aglomerarea locurilor de muncă în marile oraşe pun celelalte regiuni ale ţării în pericol de faliment economic, fără investiţii şi fără locuri de muncă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Criză uriaşă de muncitori calificaţi. Sunt sute de locuri de muncă disponibile, dar nimeni nu vrea să le ocupe