Antena Meniu Search
x

ANSVSA confirmă 12 focare de gripă aviară la animale domestice în România

Un număr de 12 focare de gripă aviară au fost confirmate până în prezent, în România, la păsări domestice, în șase județe, 1.102 păsări din diferite specii fiind moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor, a anunțat, luni, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Un număr de 12 focare de gripă aviară au fost confirmate până în prezent, în România, la păsări domestice, în șase județe, 1.102 păsări din diferite specii fiind moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor, a anunțat, luni, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, în prezent nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări, iar carnea de păsăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.

"Până la această dată, au fost confirmate în țara noastră 12 focare de influență aviară la păsări domestice, în 6 județe: 

Tulcea — 4 focare active (Crișan, Periprava și C.A. Rosetti, Sulina), 1 focar stins (Pardina); Prahova — 2 focare active (Loloiasca și Balta Doamnei); Bacău — 1 focar activ (Municipiul Bacău); Brașov — 1 focar activ (Ucea de Jos); Mureș — 1 focar activ (Sâncraiul de Mureș); Constanța — 2 focare active (Almălau)", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis luni AGERPRES.

Pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări afectate de boală din diferite specii: găini, rațe, gâște, bibilici etc.(moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor).

În ceea ce privește cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice, începând cu data de 28.11.2016 și până în prezent, au fost confirmate un număr de 85 de cazuri la: rațe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruși, gârlițe, lebede de vară și lebede de iarnă.

Cazurile au fost înregistrate în 10 județe, astfel: Constanța — 42 de cazuri, Ialomița — 2 cazuri, Galați — 11 cazuri, Tulcea — 1 caz, Neamț — 9 cazuri, Giurgiu — 3 cazuri, Iași — 1 caz, Bacău—9 cazuri, Teleorman — 2 cazuri, municipiul București — 5 cazuri.

De asemenea, au mai fost notificate un număr de 10 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Național de Referință pentru Influența Aviară — Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune.

ANSVSA precizează că proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, inspectorii veterinari recomandă cetățenilor ca toate păsările din gospodărie să fie închise în perimetrul exploatației, fără a le permite accesul la lacuri și bălți, să le mențină în adăposturi închise sau cel puțin, sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice, iar a hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.

De asemenea, alte recomandări ale veterinarilor vizează: separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte, 

limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană și interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți.

"Toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit, iar cadavrele de păsări și mamifere, descoperite în locuri publice, se anunță, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană", afirmă reprezentanții ANSVSA.

ANSVSA interzice organizarea pe teritoriul localității de piețe, târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situației epidemiologice pentru suspiciunile de boală identificate.

Influența (gripa) aviară este o boală infecțioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice și păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare și în special păsările acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreții și excreții și prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate, informează Agrerpres.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » ANSVSA confirmă 12 focare de gripă aviară la animale domestice în România