Antena Meniu Search
x

Apa, un lux pentru mii de oameni din Gorj. Fântânile au secat, localnicii primesc apă la program

În plină pandemie şi caniculă, apa a ajuns un lux pentru oamenii din mai multe sate. În Gorj din cauza secetei, apa curge la program, doar câteva ore pe zi.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 06.07.2020, 17:16

Vezi și
  • Oamenii cumpără apă din magazin.
  • Apa din fântâni este foarte murdară.

Aproape toate fântânile au secat, aşa că oamenilor nu le rămâne decât să-şi facă provizii din magazine ori să care cu bidoanele apă de la izvoarele din pădure.

În România anului 2020 şi la aproape 40 de grade, oamenii din comuna gorjeană Urdari se spală la lighean cu apa încălzită într-un butoi, la soare.

În plină pandemie, sătenilor le e greu să respecte şi cea mai importantă regulă: să se spele pe mâini cât mai des cu apă şi săpun. Din cauza secetei, apa curge la robinet doar câteva ore pe zi.

Oamenii nu îşi mai pot pune speranţele nici măcar în fântânile care încă nu au secat. Apa de  nu este bună de băut pentru că fântâna a fost afectată de activitatea carierei de cărbune din zonă.

Apa din fântâni e atât de murdară, încât oamenii o folosesc doar la udatul grădinilor sau la spălatul hainelor. 

Localnică: E greu, dar ce să facem. Ne-a promis că ne mai face un bazin, dar nu ştiu când, în ce an.

În comună există deja un bazin cu apă potabilă, dar apa este raţionalizată.

Localnică: Dă-mi două ore pe zi, dar să ştiu că două ore am. Că opresc şi eu. Nici nu ne spun când nu ai apă, ne trezim dintr-o dată că nu e.

Aşa că de cele mai multe ori, pentru băut, oamenii cumpără apă din magazin ori merg câţiva kilometri până în pădure, acolo unde sunt câteva izvoare.

Localnic: Vin oamenii şi cu căruţele. Vin cu ce au şi ei posibilităţi. Iau şi cu sticlele de doi litri, care cum pot.

Primarul promite că problema îşi va găsi rezolvare. Au fost făcute noi foraje ca apa să ajungă în toate satele. Dar asta nu se va întâmpla prea curând.

Mihai Calotă – primarul comunei Urdari: În o lună jumătate, maxim două, se va face al doilea bazin de apă care are 400 de metri cubi. Singura soluţie de a avea apă tot timpul pe timpul călduros. In rest cand ploua nu sunt probleme cu apa in comuna Urdari.

Investiţia a costat peste opt milioane de lei, bani de la Ministerul Dezvoltării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Apa, un lux pentru mii de oameni din Gorj. Fântânile au secat, localnicii primesc apă la program