Apa sărată de izvor, secretul murăturilor din Orșova
În sare sau în oţet - este dilema românilor, în sezonul murăturilor. Un răspuns surprinzător vine din Orşova, unde gospodinele pun gogonele, varză şi castraveţi direct în apă sărată de izvor. Saramura naturală, pe care localnicii o folosesc de secole, are o aromă unică.
În sare sau în oţet - este dilema românilor, în sezonul murăturilor. Un răspuns surprinzător vine din Orşova, unde gospodinele pun gogonele, varză şi castraveţi direct în apă sărată de izvor. Saramura naturală, pe care localnicii o folosesc de secole, are o aromă unică.
Înainte de prima brumă, gospodinele încep culesul ultimelor legume din grădină şi pregătesc butoaiele de murături.
În câteva ore, gogonelele, ardeii, gogoşarii şi varza vor deveni unele dintre cele mai bune murături ardeleneşti. Secretul lor: apa sărată în mod natural, care izvorăşte dintr-un vechi sit de exploatare a sării. Localnicii o numesc simplu - "murătoare" - şi nu e toamnă în care să n-o folosească la conserve.
Pentru aromă, se adaugă ardei iute, foi de dafin, mărar, cimbru şi bucăţi de hrean. Lipseşte doar ingredientul final. murătoarea. Pentru că apa de la izvor are o concentraţie mare de sare, gospodinele o diluează.
De pe mesele ardelenilor nu pot lipsi ardeii umpluţi cu varză murată. Verzele rămase ajung în butoaie, alături de sfecla roşie, care le dă un plus de aromă şi culoare. Peste toate se toarnă murătoarea, iar apoi începe lunga aşteptare.
În doar câteva săptămâni murăturile vor fi gata, numai bune de servit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰