Antena Meniu Search
x

Aparatură de ultimă generaţie la ISU, nefolosită

Avem aparatură de ultimă generaţie, dar nu ştim să o folosim. Milioane de euro a cheltuit Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă pe două barocamere, unde ar trebui tratate, în urma incendiilor sau cutremurelor, victimele cu risc mare de infectare.

de Redactia Observator

la 27.06.2019, 09:08

Vezi și

Avem aparatură de ultimă generaţie, dar nu ştim să o folosim. Milioane de euro a cheltuit Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă pe două barocamere, unde ar trebui tratate, în urma incendiilor sau cutremurelor, victimele cu risc mare de infectare. Numai că nu există şi personal calificat. Abia în câteva luni, pompierii vor pleca în Italia, unde vor fi instruiţi de către cei din marina militară. 

Treizeci de milioane de euro au cheltuit, în total, autorităţile române, pe aparatură de ultimă generaţie pentru intervenţia în caz de cutremur. Autoscări, macarale şi containere cu diverse dotări, care să-i ajute pe salvatori să acţioneze cât mai eficient. Cele mai scumpe au fost barocamerele, care ar trebui să fie folosite pentru tratarea cu oxigen a răniţilor cu risc mare de infectare.

Deşi avem deja patru astfel de autospeciale, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu ştiu încă să le folosească la deplină capacitate.

După antrenamentele din străinătate, medicii şi paramedicii vor primi o certificare oficială care le va permite să lucreze cu aparatura. Între timp, doar în Bucureşti, aproape 9 mii de oameni trăiesc în pericol. Sunt peste 800 de clădiri care stau să se prăbuşească în cazul unui cutremur de mare risc, însă puţine au norocul de a se afla în plin proces de consolidare. 

În total, doar în cadrul unui singur proiect, autorităţile cu cheltuit 133 de milioane de lei, din bani europeni, pentru aparatură. A fost achiziţionată şi o morgă mobilă de mare capacitate pentru cei care nu vor mai putea fi salvaţi.

Reprezentanţii IGSU vor să achiziţioneze şi elicoptere, dar şi drone care vor fi folosite în misiunile de căutare şi salvare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Aparatură de ultimă generaţie la ISU, nefolosită