Antena Meniu Search
x

Video Aproape o tonă de carne de miel, retrasă de la vânzare din Hala Obor, în pragul Paştelui. Contorale ANPC, în urma unui material Observator

Amenzi de 400.000 de lei şi o tonă de carne de miel retrasă de la Hala Obor. Este bilanţul unui control al inspectorilor de la Protecţia Consumatorului după ce un material Observator a scos la iveală mai multe nereguli. Oamenii cumpără carne de import cu etichetă de România şi marfă recongelată. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 21.04.2022, 13:46

Vezi și

Patru magazine şi două raioane au fost închise de inspectorii ANPC în urma celor 24 de controale făcute ieri.

Mai mult decât atât, au confiscat aproape o tonă de carne şi au dat amenzi de aproape 400.000 de lei.

Concret, aceste verificări vin în urma materialului difuzat de Observator care arăta cum carnea este depozitată în condiţii insalubre, tăiată direct pe tejghea sau pe cartoane, folosind instrumente neigienizat, şi vândută direct din cărucioare ruginite.

Comercianţii sancţionaţi au la dispoziţie două săptămâni să se asigure că îndeplinesc regulile impuse de inspectorii ANPC.

Pe acelaşi subiect

Amenzi pentru preţuri mărite speculativ

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a anunţat, joi, despre verificările de Paşte la comercianţii care au majorat preţurile, că se pregăteşte schimbarea cadrului legislativ, prin OUG, pentru a crea posibilitatea intervenţiei statului, atunci când se constată, pe veriga de aprovizionare, de la producător la consumatorul final, a unor perturbări majore ale preţului şi specularea unor momente, în interesul comerciantului.

Ministrul a spus că au început controale, împreună cu ANPC şi ANSVSA în lanţurile de magazine, pentru a se asigura în primul rând că produsele agroalimentare sunt sigure pentru consumul populaţiei, că sunt etichetate corect şi consumatorul este în cunoştinţă de cauză când cumpără acel produs, iar în situaţia când apar anumite neconformităţi sau nerespectări legislative să poată fi sancţionaşi comercianţii. 

Adrian Chesnoiu a arătat că s-au realizat peste 900 astfel de controale şi au fost sancţiuni în valoare de 155.000 de lei, peste 107 amenzi contravenţionale şi 203 avertismente, pentru perioada 14 aprilie până în prezent. 

Ministrul a mai spus că ”în momentul de faţă se află în situaţia de a modifica acest cadru legislativ, pentru că trebuie să creăm pârghiile necesare să putem interveni şi noi, celelalte ministere, dat fiind că singura autoritate competentă să monitorizeze preţurile este Consiliul Concurenţei”. 

El a explicat că modificarea cadrului legislativ se va face prin OUG şi va consta în ”posibilitatea intervenţiei statului, atunci când constată, pe veriga de aprovizionare, de la producător la consumatorul final, perturbări majore ale preţului şi specularea unor momente, în interesul comerciantului”. 

Despre plafonarea preţurilor, ministrul a spus că, în momentul de faţă, ţinând cont că ne afăm într-o perioadă în care perturbările sunt cauzate de factori externi, impredictibili, şi al căror impact nu poate fi previzionat în momentul de faţă, trebuie să fim atenţia la metodele de intervenţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Aproape o tonă de carne de miel, retrasă de la vânzare din Hala Obor, în pragul Paştelui. Contorale ANPC, în urma unui material Observator