Antena Meniu Search
x

Arafat, despre strigătele de ajutor ale victimelor: "Este puţin probabil"

Raed Arafat spune că informaţiile pe care le are până acum arată că în cazul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol nu se putea interveni mai repede în condiţiile organizării existente, care a permis ca în mai puţin de 16 minute toate echipajele de intervenţie să fie la faţa locului

Raed Arafat spune că informaţiile pe care le are până acum arată că în cazul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol nu se putea interveni mai repede în condiţiile organizării existente, care a permis ca în mai puţin de 16 minute toate echipajele de intervenţie să fie la faţa locului

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, marţi, la Spitalul Judeţean din Constantă, că la Ministerul de Interne se pregăteşte o analiză a modului în care s-a intervenit în cazul elicoperului SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, dar informaţiile de până acum arată că s-a intervenit în timp util.

"La Bucureşti, la centrul de comandă al MAI se pregăteşte tot firul situaţiei, cu ore, cu minute, cu tot, care va fi pus la dispoziţia domnului prim-ministru în cursul acestei zile şi care va fi dat publilcitatii pentru a se înţelege ce s-a întâmplat", a declarat Arafat, conform Ziare.com.

El a spus că, din informaţiile pe care le are în prezent, primul echipaj de intervenţie a ajuns la faţa locului la ora 16:25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16:11.

"Din timpii pe care îi am şi care au fost daţi, da, nu există mai repede decât atât să intervii în condiţiile organizării existente, care a permis că sub 16 minute să ai toate echipajele de intervenţie la faţa locului. Avem apelul la 16:11 şi la 16:30 deja era toată lumea acolo şi şefa SMURD a spus că atunci când a sosit la faţa locului, adică la 16:35-16:40, pe apă erau deja două ambarcaţiuni ale pompierilor", a declarat Arafat, întrebat dacă el consideră că s-a intervenit la timp.

Întrebat, de asemenea, cum s-ar fi putut interveni pentru că cele patru persoane să fie salvate, Raed Arafat a răspuns: "Sunteţi convinşi că aceste patru persoane puteau fi salvate imediat, în viaţă? Eu nu ştiu acest lucru".

Arafat a recunoscut că prima victimă scoasă din apă, medicul Laura Vizireanu, a fost adusă la mal cu o barcă pescăreasca, el spunând că împreună cu victima se afla în barcă şi un paramedic pompier.

"S-a intervenit şi cu nave de pompieri şi cu nave de pescari din zonă. Cum este şi normal, oamenii au intervenit când au văzut ce s-a întâmplat, dar în ambarcaţiunea care a adus-o la mal pe colega noastră era un paramedic pompier, asta este dovada că pompierii erau acolo. Dar restul pompierilor au rămas acolo să continue cercetările şi un coleg paramedic a venit cu barca de pescari la mal", a spus Raed Afarat.

Arafat a precizat că primele două victime au fost scoase din apă de către scafandrii de la ISU, iar celelalte două de scafandrii MApN, intervenţia acestora fiind dificilă.

"Scafandrii au intervenit în condiţii extrem de grele, în altă ţară probabil spuneau să continue căutările a doua zi. Primii doi au fost scoşi la suprafaţă de scafandrii pompieri, iar ceilalţi doi de scafandrii specializaţi, care au lucrat în condiţii grele şi periculoase", a afirmat Afarat.

El a mai precizat că la căutări a participat şi ambarcaţiunea Jupiter, a Agenţiei Romane de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care a venit la faţa locului din iniţiativă pilotului, pentru că şalupa se afla în conservare pe timpul iernii, conform protocoalelor.

"Nava Jupiter a participat la căutări din propria iniţiativa a pilotului şi mulţumim pentru acest lucru, dar nava respectivă este în conservare de la sfârşitul sezonului estival, treuia să nu fie în apă, ci să fie conservată. Nava are statut de navă în conservare, nu e nava de intervenţie", a spus Raed Arafat, întrebat de ce nu a fost solicitat ajutorul acesteia.

Arafat: Victimele nu ar fi avut cum să strige după ajutor

Întrebat despre relatările martorilor, care au spus că au auzit strigăte de ajutor din partea membrilor echipajului elicopterului SMURD imediat după prăbuşire, Arafat a spus că şi acest aspect trebuie verificat deoarece leziunile suferite de victime le-ar fi pus în imposibilitatea de a striga după ajutor.

Raed Arafat a spus că, pe lângă hipotermie, victimele au suferit şi fracturi, iar una dintre ele a fost găsită chiar în scaunul ei, sub apă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Arafat, despre strigătele de ajutor ale victimelor: "Este puţin probabil"