Video

Arderea deșeurilor medicale, un coșmar fără sfârșit în Parcul Industrial Brazi

De Redactia Observator.
Publicat: 07.01.2021, 22:17.
Actualizat: 13.01.2021, 17:35

100.000 de lei amendă şi suspendarea activităţii până la reintrarea în legalitate. Garda Naţională de Mediu a verificat activitatea unuia dintre ultimele incineratoare autorizate să ardă deşeuri medicale periculoase din Muntenia şi a găsit din nou deşeuri medicale periculoase depozitate ilegal. Societatea a primit iarăşi un răgaz de două luni să-şi rezolve problemele. Dar povestea incineratorului pare să se apropie de sfârşit. Reprezentanţii societăţii au promis că la 1 iulie vor elibera spaţiul pe care îl ocupă acum ilegal în incinta Parcului Industrial Brazi. Ce se va întâmpla, aşadar, cu tonele de deşeuri medicale periculoase de-aici încolo? L-am întrebat pe ministrul mediului ce soluţii există. 

La sfârşitul lunii octombrie, în urma unei anchete Observator, Garda de Mediu a amendat una dintre ultimele societăţi care se ocupă de incinerarea deşeurilor medicale din Muntenia. Însă nimic nu s-a schimbat. TIR-urile au continuat să descarce tone de deşeuri medicale.

De Crăciun, platforma societăţii era neîncăpătoare. Abia se putea trece pe cărarea dintre sacii cu deşeuri.

Am văzut că deşeurile medicale periculoase nu sunt stocate corespunzător şi sunt aruncate pur şi simplu prin curte, se formează nişte munţi din aceste deşeuri medicale periculoase, care zac şi câteva luni acolo.

Între timp, incineratorul a rămas şi fără gaz şi fără curent, pentru că nu şi-a respectat contractele cu Parcul Industrial Brazi.

Ion Stoica, director Parcul Industrial Brazi: La acest moment sunt sume istorice, încă din 2015, pentru care ne judecăm, cred că peste 900 de mii de lei, precum şi debite care tot aşa sunt în instanţă din 2015 până în 2019 care însumate, cred eu, ajung la peste trei milioane de lei.

După Crăciun, societatea a primit din nou acces la utilităţi, în schimbul promisiunii că va părăsi parcul industrial la 1 iulie. A doua zi, reprezentanţii societăţii nu au mai vrut să semneze actul adiţional. Însă au rămas cu gaze şi curent. Iar pe platformă s-a lucrat în trei schimburi.

Am văzut în mai multe zile când ieşea fum negru de pe coş, am văzut că noaptea se incinerează şi ieşind o flacără mare pe coş, asta înseamnă că nu se folosesc filtre speciale pentru a proteja mediul şi sănătatea oamenilor.

Gunoaiele de pe platformă s-au împuţinat, dar mulţi saci zac încă într-o baltă uriaşă. La o săptămână după expirarea termenului impus de autorităţi pentru intrarea în legalitate, a venit şi controlul gărzii de mediu.

Mihai David, director Garda Naţională de Mediu: În data de 5 s-a constatat că nu au realizat integral măsura (...) şi atunci Garda de Mediu a aplicat sancţiunea de 100.000 lei (...) şi am notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea suspendării autorizaţiei.

Scenariul se repetă pentru a patra oară. De fiecare dată, societatea primeşte o amendă de 100.000 de lei, face curat, după care îşi reia activitatea. Însă eventuala suspendare a autorizaţiei ar însemna că toate deşeurile medicale ar trebui duse la celelalte două incineratoare rămase în sudul ţării: cel de la Slobozia - momentan în modernizare, adică nefuncţional - şi cel de la Lumina, lângă Constanţa.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Cu siguranţă se vor găsi soluţii şi în situaţiile în care, anumite societăţi comerciale, nerespectând legislaţia, vor fi închise.

Reacţia societăţii

Societatea în cauză a transmis un punct de vedere, pe care îl redăm integral mai jos:

"Societatea ECO BURN este autorizată să desfășoare activități de colectare, tratare și eliminare a deșeurilor periculoase și nepericuloase în spațiile din comuna Brazi pe care le deține în temeiul contractelor încheiate cu Brazi Industrial Parc S.A.

În cursul lunii martie, respectiv lunii decembrie a anului 2020, conducerea Brazi Industrial Parc S.A. a comunicat către societate notificări de reziliere ale contractelor pentru o presupusă neplată a facturilor.

Caracterul legal sau nelegal al acestor notificări urmează a fi stabilit de instanța de judecată, actualmente fiind pe rol mai multe dosare cu acest obiect.

În urma acestor notificări, Brazi Industrial Parc S.A. a oprit furnizarea utilităților în perioada 14.12.2020 – 22.12.2020.

În data de 21.12.2020, conducerea ECO BURN a fost chemată la sediul Consiliului Județean Prahova pentru a le fi impusă singura opțiune la dispoziție pentru reluarea activității, respectiv încheierea unor acte adiționale la contractele valabile până în anul 2060 menite a modifica durata acestora, în sensul expirării la 01.07.2021.

Conducerea ECO BURN a solicitat realizarea unui pontaj pentru a se stabili dacă există facturi neonorate de societate, însă acest lucru a fost refuzat, fără temei.

Societatea ECO BURN nu are cunoștintă de existența unor acte emise de autorități în 2021 prin care să se aplice vreo sancțiune. Mail mult decât atât, la 05.01.2021, Garda Națională de Mediu a încheiat o Notă de constatare purtând mențiunea: nu se aplică sanțiuni, fiind respectate prevederile Autorizației Integrate de Mediu de către ECO BURN."

Autorităţile au suspendat activitatea societăţii

Iată ce spune Garda Naţională de Mediu:

"ACTIVITATE SUSPENDATĂ PENTRU SC ECO BURN SRL-PRAHOVA

În data de 30.10.2020, Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Prahova a efectuat un control la Incineratorul de deșeuri periculoase, situat în Incinta Parcului Industrial Brazi, Județul Prahova, instalație exploatată de SC ECOBURN SRL, cu activitatea principală “colectarea deșeurilor periculoase”. În timpul verificărilor, comisarii GNM au constatat că operatorul economic nu a respectat condițiile stabilite în Autorizația Integrată de Mediu. În consecință, societatea a fost sancționată cu amendă contravențională şi s-a transmis o notificare prealabilă către Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, privind nerespectarea condițiilor din actul de reglementare.

În aceeaşi zi, APM Prahova a emis și comunicat operatorului SC ECOBURN SRL notificarea prealabilă suspendării Autorizației Integrate de Mediu nr. 213/11.01.2011, cu obligația conformării, în termen de 60 de zile.

După expirarea termenului de conformare, în data de 05.01.2021, Garda Naţională de Mediu a întreprins o nouă acțiune de control pentru verificarea îndeplinirii condițiilor din actul de reglementare consemnate în Notificarea APM Prahova și anume, „se vor elimina toate deșeurile periculoase identificate/depozitate pe amplasament, care sunt stocate în afara spațiilor autorizate.”

La data și ora controlului (05.01.2021, ora 11:00) s-a constatat că pe amplasament erau depozitate în continuare deșeuri periculoase fără a fi ținute într-o cameră frigorifică, așa cum se prevede în Autorizaţia Integrată de Mediu. Până la ora finalizării controlului (ora 15:30), cantitățile de deșeuri depozitate în exteriorul zonei autorizate au fost încărcate în incinerator, în vederea eliminării.

Deoarece operatorul SC ECOBURN SRL nu a realizat în totalitate și la termen măsura impusă, suprapusă cu prevederile AIM nr.213/11.01.2011, societăţii i-a fost aplicată o nouă amendă contravențională.

În data de 08.01.2021, GNM a notificat APM Prahova în vederea suspendării Autorizației Integrate de Mediu, iar în data de 11.01.2021, APM Prahova a emis Decizia privind suspendarea Autorizației Integrate de Mediu nr. 213/11.01.2011, pentru activitatea exercitată de SC ECO BURN SRL, cu amplasamentul în incinta Parcului Industrial Brazi, Comuna Brazi, sat Negoiești, Județul Prahova.", a transmis Garda Naţională de Mediu, pe Facebook.

De asemenea, iată şi decizia Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului:

Decizie a Agenţiei pentru Protecţia Mediului în cazul Ecoburn

Decizie a Agenţiei pentru Protecţia Mediului în cazul Ecoburn

Decizie a Agenţiei pentru Protecţia Mediului în cazul Ecoburn

Top știri

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată
1
Extern • pe 17.01 la 08:28

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată

Marian Drăgoi, un român în vârstă de 19 ani, a fost protagonistul celei mai rapide urmăriri cu poliția din Marea Britanie. Joi, tânărul a încercat să fugă din tribunal, înainte ca instanța să-l condamne la 46 de săptămâni de închisoare.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu va îmbrăca rochia de mireasă. Vedeta este în culmea fericirii: ”Da, mă mărit!”
pe spynews.ro
O nouă dramă în România. S-a stins din viaţă la numai 21 de ani, după o luptă cu o boală necruţătoare. "Drum lin spre îngeri"
pe antenasport.ro
Gigi Becali a recunoscut! A adus medici din Diaspora la clinica sa din Bucureşti. Ce salarii le-a oferit pentru a-i convinge să se întoarcă în ţară
pe antenasport.ro
Interlopul care a lovit intenţionat un cărucior cu un bebeluş în el a fost la un pas să îl ucidă pe Cătălin Zmărăndescu
pe antenasport.ro
Cele mai sexy imagini cu Irina Baeva și Gabriel Soto| Fotografii cu unul dintre cele mai celebre cupluri din showbiz
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
17:41 Recuperare post-Covid cu ajutorul unei camere hiperbare. Pacienţii primesc oxigen în concentraţie de 100% 17:24 Atac cu cuţitul în Bucureşti, un tânăr de 19 ani a murit înjunghiat pe stradă, în faţa unei săli de sport 17:17 Loteria locurilor la vaccinare. Numărul celor care vor fi imunizaţi anti-Covid va fi limitat în următoarea perioadă 17:06 SONDAJ: Plănuiţi o vacanţă în străinătate în acest an? 16:49 Peste 340.000 de persoane programate pentru vaccinare anti-Covid, în 4 zile. De la începutul campaniei s-au administrat 235.239 de doze, 809 reacţii adverse înregistrate 16:39 Jandarmii au scos din flăcări patru copii, la Bistrița. Au intrat după ei cu un stingător de mașină: ”Toți din casă dormeau” 16:14 Un hoţ s-a întors cu maşina pe care o furase ca să o certe pe proprietară, după ce aceasta îşi lăsase copilul pe bancheta din spate 16:05 Un tânăr prins într-o avalanșă a filmat momentul când este la un pas de a fi îngropat în zăpadă 15:40 Incendiu puternic şi nor uriaş de fum la Buzău, după ce o platformă de depozitare a deşeurilor a luat foc 15:30 Două femei din Sibiu s-au dus la poliție a doua zi după ce au furat 8.000 de lei dintr-un geamantan găsit pe stradă
CITEȘTE PE A1.ro
De ce a lipsit Mirela Vaida de la Acces Direct. Cine a înlocuit-o și pentru cât timp
A1.RO
Regina Angliei are un nepot pe care nu multă lume îl știe. Cine este și cu ce se ocupă Arthur
A1.RO