Antena Meniu Search
x

Saci cu deșeuri medicale zac de zile întregi sub cerul liber, deşi ar trebui arse în 24 de ore

Peste 7700 de noi infectări în ziua 238 a pandemiei. Şi aproape 12 mii de români internaţi. Asta înseamnă şi tone de deşeuri medicale periculoase, generate de spitalele Covid. Şi prea puţine incineratoare avizate să le distrugă.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 03.11.2020, 20:47

Vezi și
  • Incineratorul funcționează pe o suprafață de aproape un hectar şi jumătate.
  • Reprezentanţii societăţii spun că zilnic ard şi 24 de tone de deșeuri.

O mare de deşeuri medicale. Pe care un telespectator Observator a surprins-o din dronă, ieri, pe 2 noiembrie. Se întâmplă nu departe de Ploieşti, la mică distanţe de alte trei localităţi.

Localnică: Mirosul e de la carne arsă, motorină, sulfiți, tot ce vă puteți imagina mai greu și mai urât mirositor. Efectiv, nu poți respira. Se simte un miros de medicament, se simte un miros greu

Localnică: N-ai cum să aerisești. Copiii, stai cu grija copiilor, că inhalează tot felul de chestii, ce ard ăia acolo

O echipă Observator a surprins ieri imaginile. Fără măşti, doar cu nişte mănuşi pe post de echipament de protecţie, câţiva muncitori mută deşeuri depozitate în containere galbene - semn că sunt deşeuri medicale.

Incineratorul funcționează pe o suprafață de aproape un hectar şi jumătate. Reprezentanţii societăţii spun că zilnic ard şi 24 de tone de deșeuri.

Vineri, societatea a fost amendată de Garda de Mediu cu 100 de mii de lei şi somată să ardă întreaga cantitate de deşeuri periculoase în cel mult 60 de zile.

Ștefan Valentin, director executiv Agenția de Protecție a Mediului Prahova: Au fost surprinse deșeuri chiar din 22 octombrie, motiv pentru care s-a procedat la emiterea acestei notificări prealabile, în vederea suspendării activității operatorului economic.

Termenul legal e de 24 de ore pentru transportul şi arderea deşeurilor periculoase. În mod excepţional, pot sta şi o săptămână dacă sunt depozitate în condiţii speciale, la temperaturi mai mici de 4 grade.

Marian David, director, Garda Naţională de Mediu: Depozitarea in spaţiu deschis a deşeurilor medicale periculoase, care au un regim special. Ele trebuiesc depozitate în condiţii de frig.

Angajat incinerator: La momentul ăsta, suntem aproape în perfectă legalitate, da.

Reporter: De ce ziceți doar "aproape"?

Angajat incinerator: Pentru că încă mai sunt deșeuri care vor merge către incinerare și nu e revizuită autorizația, pentru platforma respectivă.

Reporter: Vă referiți la deșeurile medicale sau la cele industriale?

Angajat incinerator: La cele medicale mă refer.

Nu e prima neregulă de-a lungul anilor. La începutul acestui an, incineratorul a fost închis după mai multe plângeri ale locuitorilor din zonă.

Activitatea a fost reluată, la fel şi neregulile. În seara zilei de 22 august, pe platforma incineratorului a izbucnit un incendiu, la două containere cu deșeuri textile. Pompierii au găsit în containere saltele și, sub ele, deșeuri medicale. 11 vizite a făcut Garda de Mediu pe platformă în 2020.

Marian David, director, Garda Naţională de Mediu: În urma acestor controale au fost aplicate patru sancţiuni în valoare totală de 275.000 de lei, fiind impuse măsuri corective, măsuri de conformare

Administratorii incineratorului au refuzat să explice, în fața camerei, de ce țin deșeurile medicale în curte, sub cerul liber.

Au închis porţile şi ne-au pus la dispoziţie un punct de vedere semnat de un avocat, care, folosind articole din Constituţie, ne atrage atenţia că am încălcat proprietatea privată.

Reporter: Ne puteți spune de ce erau acele deșeuri medicale pe platformă? 

Director societate: Este zonă de descărcare, da? Pentru că deșeurile nu se pot teleporta. Deci eu nu pot să le teleportez din mașină în incinerator, că n-ai cum. Și ai zona de descărcare, unde e recepția lor, unde le descarci, abia după aia le bagi în incinerator

Reprezentanţii incineratorului notificaseră garda de mediu că, din cauza unei avarii, nu au putut procesa întreaga cantitate de deşeuri periculoase găsită pe platformă vineri, la ultimul control.

Marian David, director, Garda Naţională de Mediu: Toate incineratoarele urmeaza sa fie verificate in perioada urmatoare.L a nivel naţional, funcţionale, sunt 9 incineratoare şi mai sunt 14 instalaţii de sterilizare pentru deşeurile medicale, ne referim, strict. 

La începutul lunii octombrie, un reportaj Observator care a arătat neregulile de la un incinerator de lângă Slatina a dus la închiderea acestuia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Saci cu deșeuri medicale zac de zile întregi sub cerul liber, deşi ar trebui arse în 24 de ore