Antena Meniu Search
x

Observator Special: Cum arata armasarul perfect, care asigura viitorul speciei

Orice satean din tara asta va va spune ca viata lui depinde de doua lucruri: de pamantul pe care-l munceste si de calul care il ajuta la muncile agrare. Cu alte cuvinte, calul este un membru al familiei, de care depinde viitorul omenirii.

Vezi și

Pentru ca viitorul lor sa fie bun, si viitorul cailor trebuie sa fie asijderea. Asa ca, in fiecare primavara, taranii isi asigura viitoarele ajutoare la muncile campului. In Vaslui, in aceasta perioada a anului, oamenii isi duc iepele la imperecheat si nu cu orice cal. Pentru iepele lor trebuie sa fie musai armasari de rasa.

E inalt, plin de muschi si de parca toate acestea n-ar fi suficient, pe umeri ii cade o coama blonda. Visul oricarei iepe disponibile. Si in localitatea vasluiana Falciu sunt destule iepe disponibile. Pilot este armasarul Minune si a venit in sat cu un scop precis. Dar sa vedem ce spune si proprietarul lui.

“Este o rasa semi-greu, adus de la depozitul de armasari Dumbrava. Este un cal de Bucovina. E pentru inceput. Anul asta abia au inceput fatarile la iepe. Avem doua insamnatari, doua monte realizate. Va sta pana la sfarsitul lunii septembrie pana va incheia campania de monta naturala”, spune Constantin Niculita,  proprietarul lui Pilot.

Pana in septembrie are timp berechet sa cucereasca toate iepele din sat si nu ii va fi deloc greu, mai ales ca proprietarii lor stau deja la coada, dupa ce au auzit ca la ei in sat a fost adus un armasar pur sange. Ce urmeaza nu mai e prasila. E petit in toata regula.

Placerea ca placerea, dar Pilot n-a fost adus in sat doar ca sa fie laudat. Scopul prasilei de primavara-vara e mult mai pragmatic. Continuitatea unei forte de munca. Alta decat cea umana.

Primii doi armasari sunt Pilot si fratele lui care face furori intr-o alta localitate. Dar programul de prasila a fost demarat in tot judetul, pentru a putea imbunatati rasele de cai din judet si nu sunt deloc putine. In jur de 26.000 de capete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Cum arata armasarul perfect, care asigura viitorul speciei