Arme noi împotriva CANCERULUI! Peste 40.000 de pacienţi au fost înregistraţi la secţiile de Oncologie din Bucureşti, în prima jumătate a lui 2016
Diagnosticul molecular, testările genetice, imunoterapia, terapiile ţintite, individualizate, pe baza profilului genetic al tumorii, sunt noile arme în lupta împotriva cancerului, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte, dar combaterea bolii necesită eforturi din partea tuturor: autorităţi, medici, cercetători, societatea în ansamblul ei, transmite Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România.
Diagnosticul molecular, testările genetice, imunoterapia, terapiile ţintite, individualizate, pe baza profilului genetic al tumorii, sunt noile arme în lupta împotriva cancerului, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte, dar combaterea bolii necesită eforturi din partea tuturor: autorităţi, medici, cercetători, societatea în ansamblul ei, transmite Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România.
"Peste opt milioane de oameni din întreaga lume îşi pierd viaţa din cauza cancerului în fiecare an. Pe lângă impactul teribil din punct de vedere al sănătăţii, consecinţele afecţiunilor oncologice se răsfrâng şi la nivel economico-social, având în vedere că aproximativ jumătate din decesele asociate cancerului apare prematur: la segmentul de vârstă 30-69 de ani, adică, în mare parte, în rândul persoanelor active profesional. Progresele înregistrate în domeniul oncologiei în ultimii ani, însă, oferă mai multe speranţe pacienţilor cu cancer, atât din punct de vedere al prognosticului, cât şi al calităţii vieţii. Diagnosticul molecular, testările genetice, imunoterapia, terapiile ţintite, individualizate, pe baza profilului genetic al tumorii, sunt noile «arme» în lupta împotriva cancerului, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte, a explicat Alexandru Grigorescu, preşedinte executiv al Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România.
Conferinţa "Inovaţie pentru Viaţă”, care s-a desfăşurat în Bucureşti şi în alte trei oraşe din ţară - Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi - are drept scop dezbaterea modului în care inovaţia şi progresele realizate în oncologie permit noi abordări în îngrijirea pacienţilor din România, diagnosticaţi în stadii avansate, aşa cum se întâmplă, deseori, în cazul cancerului bronhopulmonar sau al cancerului ovarian, oferind astfel şanse mai mari pentru creşterea ratei de supravieţuire.
"Combaterea cancerului necesită eforturi concentrate din partea tuturor: autorităţi, medici, cercetători, societatea în ansamblul ei, pentru că afecţiunile oncologice nu sunt doar o problemă majoră în ceea ce priveşte sănătatea populaţională, ci şi una socială şi economică. Raportat la România, pentru creşterea calitativă a actului medical şi, implicit, pentru îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor cu cancer, este nevoie şi de crearea unor echipe de îngrijire şi de cercetare, sub coordonarea unor experţi, în vederea abordării integrate a afecţiunilor oncologice. Susţinerea inovaţiei în acest domeniu presupune practic susţinerea activităţii de cercetare, care este motorul dezvoltării”, a precizat medicul Alexandru Grigorescu.
Potrivit mediului cercetător, peste două treimi dintre cazurile de cancer localizate la nivel pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer, sunt diagnosticate în stadii avansate. De aceea şi rata de supravieţuire pentru pacienţii cu aceste forme de neoplasm, având în vedere soluţiile terapeutice limitate în acest context, este printre cele mai reduse.
În 2015, 51.288 de români şi-au pierdut viaţa din cauza afecţiunilor oncologice, tumorile maligne din sfera bronhopulmonară, alături de cancerul de sân fiind primele două cauze de decese asociate cancerului. Peste 50 la sută (26.618) dintre aceste decese au avut loc în rândul persoanelor din segmentul de vârstă 30-69 de ani, potrivit datelor SNOMR.
Totodată, alte 61.703 de cazuri noi de cancer au fost înregistrate de către medicii oncologi din România, în 2015.
La nivelul Municipiului Bucureşti, numărul de cazuri de cancer înregistrate în 2015 a scăzut cu peste 50 la sută faţă de anul precedent, la 3.712, de la 7.945 în 2014.
Trendul descrescător în privinţa noilor cazuri depistate s-a păstrat şi în prima jumătate a anului trecut, când au fost diagnosticate 1.834 de cazuri noi, faţă de 1.975, în aceeaşi perioadă din 2015.
La finalul primului semestru din 2016, numărul pacienţilor oncologici, aflaţi în evidenţa specialiştilor, în Bucureşti, era de 41.476.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰