Antena Meniu Search
x

Asistent maternal în România. Acte necesare, cât durează cursul, care e salariul

Un "job" spre care se îndreaptă tot mai mulţi români, în ultima perioadă, este cel de asistent maternal sau, cum le place unora să mai spună, "jobul" de părintre profesionist.

de Redactia Observator

la 06.03.2023, 16:45

O persoană trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru a deveni asistent maternal în România
O persoană trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru a deveni asistent maternal în România - Profimedia
  • Un asistent maternal are salariul stabilit în funcţie de vechime.

Conform specialiştilor, asistentul maternal profesionist este persoana fizică, atestată în condiţiile legii de către Comisia pentru Protecţia Copilului, care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament sau în încredinţare.

Salariul unui asistent maternal porneşte de la circa 1.900 de lei net şi poate să crească în funcţie de vechimea acumulată. Vorbim despre o creştere a salariului cu 7,5% după acumularea a trei ani de vechime, o creştere cu 5% după acumularea a cinci, respectiv zece ani de vechime şi o creştere cu 2,5% după acumularea a 15, respectiv 20 de ani de vechime.

Asistentul maternal din România poate prelua în creştere copiii aflaţi în dificultate, care au maxim 16 ani, sau copii abandonaţi în maternitate sau spital.

Condiţii pe care trebuie să le îndeplinească asistenţii maternali în România

Pe acelaşi subiect

Persoanele care doresc să devină asistent maternal trebuie să respecte mai multe condiţii. Printre acestea regăsim capacitate deplină de exerciţiu, prezentarea de garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor, au în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, nu desfăşoară activităţi salarizate şi au urmat cursurile de formare profesională.

Pe de altă parte, nu poate să devină asistent maternal o persoană care a suferit o condamnare definitivă, un părinte decăzut din drepturile părinteşti sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă ori o persoană care suferă de boli cronice transmisibile.

Pentru a obţine atestat de asistent maternal, doritorii participă la un curs de formare profesională cu o durată de minim 60 de ore şi care, de obicei, se întinde pe o perioadă de circa trei sau chiar patru luni.

Autorităţile urmăresc numeroase aspecte în legătură cu persoanele care doresc să devină asistent maternal. Dosarul în baza căruia doritorul poate să devină asistent maternal trebuie să includă chiar şi certificate medicale ale persoanelor care locuiesc cu solicitantul sau un document care să ateste dreptul de folosinţă al solicitantului asupra locuinţei.

De asemenea, trebuie făcută o scurtă prezentare a persoanelor cu care locuieşte solicitantul, trebuie prezentate actele de identitate ale membrilor familiei şi trebuie prezentată o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că doritorul nu se află în una dintre situaţiile care împiedică desfăşurarea unei activităţi ca asistent maternal profesionist.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Asistent maternal în România. Acte necesare, cât durează cursul, care e salariul