Antena Meniu Search
x

Sute de asistenţi personali din Baia Mare, neplătiţi, riscă să fie daţi afară din case

Situatie disperată pentru sute de asistenti personali din municipiul Baia Mare. Pentru că nu și-au primit salariile de mai bine de o lună, mulți dintre ei riscă să fie efectiv daţi afară din case.

de Redactia Observator

la 27.10.2020, 17:03

Vezi și
  • Instituția spune că nu are fondurile necesare.
  • Așteaptă ca sumele să fie virate de către Guvernul României.

Nu mai vorbim de medicamentele şi tratamentele de care mulţi bolnavi depind. În loc de soluţii, asistenţii primesc scuze: fondurile necesare nu există.

Maria Magdalena Bandula este de 29 de ani asistentul personal al fiului ei. Acesta suferă de un handicap, iar singurul sprijin este mama lui. Bolnavă și ea, femeia în vârstă de 53 de ani a ajuns la limita disperării pentru că ar putea ajunge în stradă. Nu și-a mai primit salariul, iar proprietarul apartamentului în care locuiește în chirie i-a dat deja un avertisment.

Maria Magdalena Bandula, asistent personal: E critică situația, foarte critică.

Reporter: Ce-aveţi de gând să faceţi din 28 încolo dacă nu vă primiţi banii?

Maria Magdalena Bandula, asistent personal: La asta chiar nu ştiu să vă răspund, pentru că proprietara mă scoate afară şi nu ştiu unde o să mă duc cu băiatul. 

În situația ei sunt alți aproximativ 400 de asistenți personali din oraş.

Alexandra Pop, asistent personal: Avem de scos medicamente, avem de scos sonde, alţii au de plătit terapii, au de plătit chirii, au de plătit taxe.  

Mihaela Gabriela Mihalca, asistent personal: Ultima dată vineri când am sunat, că nu se ştie dacă le vom primi luna asta, s-ar putea luna viitoare, dar dacă n-au avut să ne dea acum, luna viitoare nu ştim dacă o să-i primim şi de pe luna asta, şi mai ales că au se ne dea şi banii de concediu.

Banii pe care ar trebui să-i primească asistenții personali, 1.800 de lei pe lună, sunt virați de către Direcția de Asistență Socială. Instituția spune că nu are fondurile necesare și că așteaptă ca sumele să fie virate de către Guvernul României. Premierul susține că în acest an 60% din plata salariului asistenților personali a fost susținută de la bugetul de stat.

Ludovic Orban, prim-ministru: Vom aloca resurse în cazul in care exista localitati care nu au banii necesari pentru a face aceste plăţi, le vom aloca resursele necesare, dar strict pentru plăţi sociale. 

Până ce acest lucru se va întâmpla cei aproximativ 400 de asistenți personali din Baia Mare trăiesc din mila cunoscuților.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Sute de asistenţi personali din Baia Mare, neplătiţi, riscă să fie daţi afară din case